Zilan’daki HES projesi için iptal sonucu

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Zilan’daki HES projesi için iptal sonucu Danıştay tarafınca bozularak yine mahallî mahkemeye gönderilen “Zilan regülatörü ve HES projesi”nin iptali ile ilgili davada karar çıktı. Van 1. Yönetim Mahkemesi, “Çevresel Tesir Değerlendirmesi Gerekli Değildir” sonucunın uygun olmadığını ve projenin etrafa olabilecek olumsuz istikametteki tesirlerinin önlenmesi ya da ziyanının etrafa ziyan vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı kararına vardı.

‘ÇED RAPORU GEREKLİ’ KARARI

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre,
Hidroloji, su eserleri, arkeoloji, flora ve fauna uzmanları tarafınca, dava konusu proje kapsamında düzenlenen “Proje Tanıtım Dosyasında” yer verilen alınması gereken tedbirlere ait değerlendirmelerin, ilgili uzmanlık alanları prestijiyle eksik olduğu belirtilen kararda, “Bu bilgiler ve değerlendirmeler temel alınmak suretiyle tesis edilen dava konusu ‘Çevresel Tesir Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ sonucunın uygun olmadığı, projenin çevresel tesirlerinin ilgili uzmanlık alanları cihetiyle daha ayrıntılı incelenmesi ve ÇED raporunun alınması gerektiği açıkça ortaya konulmuştur. Dava belgesinde mevcut bilgi ve dokümanlar ile uzman raporlarının bir arada değerlendirilmesinden; her ne kadar, anılan raporlarda yer alan inşaat, ziraat ve jeoloji uzmanlarınca, dava konusu sürecin ilgili uzmanlık alanları prestijiyle uygun olduğu istikametinde görüş ve kanaat belirtilmiş ise de, bilhassa ekolojik canlılığın devamı için gerekli olan can suyu ölçüsünün dere yatağına ne kadar bırakılacağının proje tanıtım belgesinde belirtilmemiş olması, bir daha alanda bulunan su mamüllerinin ve flora-faunanın endemik çeşitliliği bakımından proje tanıtım belgesinin kâfi kapsamda olmadığı görülmektedir” denildi.

ÖNLEMLER ALINMADI

Zilan Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafınca kurulması planlanan “Zilan Regülatörü ve HES Proje Revizyonu ve Kapasite Artışı” projesine ait Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “ÇED gerekli değildir” sonucunı da kıymetlendiren mahkeme, şu karara vardı: “Çevre Kanunu ve Çevresel Tesir Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında etraf üstündeki olumsuz tesirlerini, projenin uygulanmasının izlenmesi ve denetiminde sürdürülecek çalışmalarla alınacak tedbirlerin ilgili mevzuat ve bilimsel asıllara nazaran kabul edilebilir seviyelerde olmayan, projenin etrafa olabilecek olumsuz taraftaki tesirlerinin önlenmesi ya da ziyanının etrafa ziyan vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı ve literatür detaylarıne dayalı hazırlanan ve proje özelinde uygun ve kâfi olmayan Proje Tanıtım Evrakına nazaran verilen dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ sonucunda hukuka uyarlık bulunmadığı kararına varılmıştır.”

Mahkeme, bu belirlemeler ışığında dava konusu sürecin iptaline karar verdi. (HABER MERKEZİ)