WABC, yanlış seçim iddiaları nedeniyle Giuliani'nin radyo programını iptal etti

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,214
0
0
WABC, yanlış seçim iddiaları nedeniyle Giuliani'nin radyo programını iptal etti
Rudolph W. Giuliani, Cuma günü WABC radyosundan uzaklaştırıldı ve günlük talk programı, istasyonun 2020 başkanlık seçimleriyle ilgili asılsız iddiaları canlı yayında tartışmaya çalışarak politikalarını ihlal ettiğini söylemesinin ardından aniden iptal edildi.

İstasyonun sahibi milyarder Cumhuriyetçi iş adamı John Catsimatidis, bu kararı Bay Giuliani'nin defalarca yapılan uyarılara rağmen bu konudan kaçınmayı reddetmesinin ardından verdiğini söyledi.

Bay Catsimatidis kısa bir telefon görüşmesinde, “Kasım 2020 seçimlerindeki hatalar hakkında konuşmayacağız” dedi. “Kendisini bir kez uyarmıştık. Kendisini iki kez uyardık. Dün gece ondan bir mesaj aldım ve bu sabah da bu konu hakkında konuşmamayı reddettiğini söyleyen bir mesaj aldım.”

“Yani,” diye devam etti Bay Catsimatidis, “bana başka seçenek bırakmadı. Ben de onu uzaklaştırdım.”

New York City'nin eski belediye başkanı Bay Giuliani, eski Başkan Donald J. Trump'ın 2020 seçim sonuçlarına itiraz etme ve bunları tersine çevirme girişimlerinde önde gelen isimlerden biriydi. Kendisi o dönemde Bay Trump'ın kişisel avukatıydı ve Bay Biden'ın çeşitli eyaletlerde Bay Trump'ı görevde tutmak için kazandığı zafere yönelik yasal zorlukların koordine edilmesine yardımcı oldu.

Bay Giuliani'nin mevcut tek gelir kaynaklarından biri olan WABC'den ayrılması, son yıllarda kendisini rahatsız eden artan hukuki ve mali sorunlara neredeyse kesinlikle katkıda bulunacaktır. Askıya alınması onu son ana akım kamu platformlarından birinden mahrum bırakıyor.

Bay Giuliani, 2020 sonuçlarını tersine çevirme çabalarındaki rolü nedeniyle Georgia ve Arizona olmak üzere iki eyalette cezai olarak suçlandı ve yakın zamanda açılan bir dizi davada hedef alındı. Ayrıca, mahkemenin kendilerine iftira attığını tespit etmesinden sonra 148 milyon dolar borcu olduğu iki Georgia seçim çalışanı da dahil olmak üzere alacaklıların baskısıyla da karşı karşıya kaldı.

Bir açıklamada WABC'nin politikalarını “ifade özgürlüğünün açık bir ihlali” olarak nitelendirdi. Programda 2020 seçimleriyle ilgili söyleyebilecekleri herhangi bir politikadan haberdar olduğunu reddetti ve kovulduğunu ancak Haberler ile iletişime geçtiğinde öğrendiğini söyledi.

“Açıkçası böyle bir politika bana asla bildirilmedi ve eğer böyle bir politika varsa bile o kadar sık ihlal edildi ki ciddiye alınamadı” diye yazdı.

Birçok bakımdan beklenmeyen bir mücadeleydi. Gıda patronu Bay Catsimatidis'in yönetimi altında WABC, muhafazakar seslerin ve renkli New York karakterlerinin cenneti haline geldi. Bay Giuliani'nin programını hafta içi her gün yayınladı ve Pazar günleri farklı bir programda ona yer verdi.

Bay Catsimatidis, eski belediye başkanının maaş değil, programın reklam gelirinin bir yüzdesini kazandığını söyledi. Times geçen yıl Bay Giuliani'nin WABC'de yılda yaklaşık 400.000 dolar kazandığını bildirdi; Son mahkeme kayıtları onun bu girişimden para kaybettiğini gösteriyordu.

Bay Catsimatidis'in, 2020 seçimlerinin kendisine karşı “hileli” olduğu konusunda ısrar etmeye devam eden Bay Trump'la uzun bir geçmişi var. Eski başkanı 2022'de WABC'de ağırladı ve geçen ay Bay Trump'ın kampanyası ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite için Palm Beach, Florida'da düzenlenen büyük bir bağış toplama etkinliğinin eş başkanı olarak listelendi.

Ancak diğer muhafazakar medya kuruluşlarının 2020 seçimleriyle ilgili asılsız iddialarla ilgili iftira nedeniyle dava edildiği bir dönemde, Bay Catsimatidis, Bay Giuliani'nin devam eden canlı yayın varlığının WABC'yi yasal tehlikeye atabileceğinden giderek daha fazla endişe duyuyor gibi görünüyor.

Bay Catsimatidis, WABC'nin 12 Ocak 2021'de, Trump destekçilerinden oluşan bir kalabalığın ABD Kongre Binası'na saldırmasından birkaç gün sonra, canlı yayın sunucularının günün olaylarını nasıl tartışabileceğini düzenleyen bir not yayınladığını söyledi.

Notta, WABC'nin sahibi olan şirketin adı kullanılarak, “Red Apple Media, bu benzeri görülmemiş ve çalkantılı dönemde ulusu birleştirmeye kararlıdır” denildi. “Bu amaçla Red Apple Media, tüm canlı yayın yeteneklerini, seçim sonuçlarının geçersiz olduğunu veya seçimin bitmediğini belirtmemeye, ima etmemeye veya öne sürmemeye yönlendiriyor.”

Bay Catsimatidis'e göre, Bay Giuliani'nin uzaklaştırılmasına yol açan olaylar, Perşembe günü sunucunun kendisine karşı açılan yasal işlemleri ve New York'ta hukuk lisansının askıya alınmasını protesto etmesiyle daha da arttı. Kontrol odasındaki çalışanlar onun sözünü kestiğinde cümlesinin ortasındaydı.

Eski bir Cumhuriyetçi belediye başkanı adayı ve başka bir WABC programının sunucusu olan Curtis Sliwa, New York'un eski Demokrat valisi Andrew M. Cuomo'nun dahil olduğu bir hukuki davayla ilgili “son dakika haberlerini” duyurmak için hemen devreye girdi.

Bay Catsimatidis, Bay Giuliani'yi uzaklaştırma kararının acı verici olduğunu söyledi. Eski bir federal savcı ve New York City'nin iki dönem belediye başkanı olan Bay Giuliani'yi kırk yıldır tanıyor.

Bay Catsimatidis, “Bakın, kişi olarak bu adamı seviyorum ama siz bunu yapamazsınız” dedi. “Sınırı geçemezsiniz”

Bay Catsimatidis'in Perşembe günü Bay Giuliani'ye gönderdiği ve The Times'ın daha sonra ele geçirdiği ayrı bir mektupta, WABC'nin sunucunun seçimle ilgili yorumlarını “son birkaç aydır” izlediği belirtiliyordu.

Bay Giuliani'nin iftira ettiği iki Georgia seçim yetkilisinin kendisini yeni yanlış beyanlarda bulunmakla suçladığını belirten bir Bloomberg Hukuk makalesine endişeyle atıfta bulundu. Bay Catsimatidis ayrıca radyo operatörlerinin hakaret yasalarını ihlal edebilecek içeriği kaldırmak için “özenle” çalıştıklarını da yazdı.

“Bir kez daha dolandırıcılık olduğunu iddia ediyorsunuz” diye yazdı. “Bunu bizim yayınlarımızda yapamazsınız.”

Cuma günü yaptığı açıklamada Bay Giuliani, Bay Catsimatidis'e Demokrat avukatlar ve diğer muhalifler tarafından “baskı uygulandığını” iddia etti. Ayrıca programında seçimin tabu olduğunun farkında olduğu fikrine de itiraz etti.

Açıklamasında, “Ben üç buçuk yıldır düzenli olarak 2020 seçimleriyle ilgili yorum yaparken, Aralık kararından bu yana da aralıksız Gürcistan davasından bahsederken buna nasıl inanırsınız” diye yazdı. “Diğer WABC spikerleri ve haber spikerleri bana bu konuları sordu.”

Bay Catsimatidis, son başkanlık seçiminin sonuçlarına ilişkin kendi görüşlerinin olduğunu ancak Bay Giuliani'ninki gibi bunların televizyonda tartışılabilecek bir konu olmadığını söyledi.

“Benim görüşüme göre kimse gerçekten bilmiyor ama bizim bir şirket politikamız vardı” dedi. “Bitti, hayat devam ediyor.”