TCDD’de Demirtaş sürgünü: Çekmecesinde Leylan kitabı ‘bulundu’

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
TCDD’de Demirtaş sürgünü: Çekmecesinde Leylan kitabı ‘bulundu’ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) İzmir Hukuk Müşavirliği’nde avukat olarak çalışan İ.K., tıpkı odayı paylaştığı ve tartışma yaşadığı amiri E.K. tarafınca çekmecesinde tutuklu eski HDP Eş Genel Lideri Selahattin Demirtaş’ın ‘Leylan’ isimli romanını bulundurduğu sebebi öne sürülerek 22 Eylül’de polise ihbar edildi.

‘NESİNİN CÜRÜM OLDUĞUNU ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM’

İhbar niçiniyle terörle gayret polislerine söz veren İ.K., TCDD’nin açtığı idari soruşturmada, “hukuk müşavirliğinin önerisi ve hizmet gereği” evvelki gün Malatya’ya sürgün edildi.

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın aktardığına gore İ.K., tabirinde, “Leylan’ yasaklı kitaplar içinde değildir. Nesinin cürüm olduğunu anlayabilmiş değilim. E.K.’nin fikir ve tabir özgürlüğü kavramını fakülte ve meslek hayatında öğrenmediği kanaatindeyim” dedi.

‘YASAKLI MI DEĞİL Mİ BİLMİYORUM’

Saymaz’ın yazısından ilgili kısım şu biçimde:

“Genç avukat İ.K., Nisan 2021’den beri TCDD’de çalışıyor ve Hukuk Müşaviri Vekili E.K. ile tıpkı odayı paylaşıyor. bir müddetdir tartışma yaşayan İ.K. ile amiri E.K. içindeki tansiyon 22 Eylül 2022’de doruğa çıktı.

İ.K.’nin tezine nazaran o sabah, duruşmayı kaçırdığı savıyla E.K. tarafınca azarlandı. İ.K. bu suçlamayı reddederek, yaşananları müşavire anlatacağını söylemiş oldu.

E.K. hakaret edip İ.K.’yi kurumu dolandırmakla suçladı. İ.K. şikayetçi olmak için Alsancak Polis Merkezi’ne gitti.

O, sözünü verirken…

E.K., TCDD’nin özel güvenlik nazaranvlisi Ö.K.’yi odaya çağırdı. İ.K.’nin çekmecesini göstererek, ‘Bak burada Demirtaş’ın kitabı var’ dedi. ‘Leylan’ isimli romanı nazarann Ö.K., ‘Yasaklı mı, değil mi, bilmiyorum’ halinde konuştu.

Ö.K.’nin sözünden: ‘şahsi alanı karıştırmak cürüm. Bu kadarına gerek var mı? Ben suça karışmak istemiyorum’ dedim.’

E.K., kitabı eline alarak, İşçi ve Mali İşler Servis Müdürü E.U.’nın odasına koştu ve ‘Çekmecesinde buldum’ dedi ve yasaklı yayın ele geçirdiğini ‘ihbar’ etti.

Beş kişi çekmecede Demirtaş’ın kitabının bulunduğu istikametinde tutanak tutup imzaladı. Akabinde E.K., Terörle Uğraş Şubesi’ni aradı ve polisi ofise çağırdı.

İ.K., olan bitenden habersiz, Alsancak Polis Merkezi’nde E.K. hakkında şikayette bulunmaktaydı. Tabiri alınırken, cep telefonu çaldı. Ofisten aranıyordu. Ancak telefondaki vazifeli, Terörle Çaba Şubesi’nden olduklarını söylemiş oldu. Polis ‘Sizinle görüşmek istiyoruz’ dedi.

İ.K., Alsancak Polis Merkezi’nde olduğunu söylemiş oldu.

Polisler karakola geldi.

İ.K.: ‘Çekmecemde terör cürmünü barındıran kitaplar olduğuna dair ihbar aldıklarını ve aslı olup olmadığını sordular. Temelsiz olduğunu belirttim.’

Üç yıl evvel çıkan ‘Leylan’ hakkında toplatma sonucu olmadığı için polisler bir süreç yapmadan geri döndü. Savcılık soruşturmaya açmaya gerek görmedi. İ.K., hakaret ve iftiranın yanı sıra şahsi dataları hukuka muhalif biçimde ele geçirmekten de şikayetçi oldu.

İ.K. ayrıyeten İzmir Barosu’na başvurarak, E.K.’ye disiplin cezası verilmesini istedi. Dilekçesinde, ‘E.K.’nin arama ve tutanak hareketi gerçekleştirmesini izlediği polis dizilerine bağlamaktayım. Kabahat işlemiş, tutanak tutarak bu durumu tescillemiştir’ diyor.

İ.K., kitabın kendisine ilişkin olmadığını savunuyor.

Ekliyor:

‘Leylan’ yasaklı kitaplar içinde değildir. Nesinin hata olduğunu anlayabilmiş değilim. E.K.’nin niyet ve tabir özgürlüğü kavramını fakülte ve meslek hayatında öğrenmediği kanaatindeyim.’

Sadece Avukat E.K. mi fikir ve tabir özgürlüğü kavramını bilmiyor sanıyorsunuz!

İ.K., iki farklı kabahatten şikayetçi olurken, E.K de genç meslektaşını kuruma şikayet etti. TCDD, idari soruşturma çerçevesinde, ‘hukuk müşavirliğinin önerisi ve hizmet gereği’ dün İ.K.’yi dün Malatya’ya sürdü.”

YAZININ TAMAMI