Oryantasyon Eğitimi Kaça Ayrılır ?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,289
0
0
Oryantasyon Eğitimi Nedir?

Oryantasyon eğitimi, bir organizasyona yeni katılan bireylerin, kurumun çalışma şekli, kültürü, politikaları ve süreçleri hakkında bilgilendirildiği eğitim sürecidir. Bu eğitim, hem yeni işe başlayan çalışanlar için hem de kurum içindeki yeni uygulamalara, yazılımlara veya sistemlere adapte olmak zorunda kalan çalışanlar için önemli bir adımdır. Oryantasyon eğitimi, kurum içindeki verimliliği arttırmak ve çalışanların psikolojik olarak daha sağlıklı bir şekilde işe başlamalarını sağlamak amacıyla uygulanır.

Bu eğitim süreci, çalışanların sadece işin teknik tarafı ile değil, aynı zamanda şirketin değerleri, vizyonu ve hedefleri ile de tanışmalarını sağlar. Bu sayede çalışanlar, kuruma daha bağlı hisseder ve işlerine daha kolay adapte olurlar. Oryantasyon eğitimi, çalışanların başlangıçta duyduğu belirsizlik ve endişeleri ortadan kaldırarak, işe daha hızlı adapte olmalarına yardımcı olur.

Oryantasyon Eğitimi Kaça Ayrılır?

Oryantasyon eğitimi genel olarak iki ana başlık altında sınıflandırılabilir:

1. İş Yeri Oryantasyonu

2. Sosyal Oryantasyon

İlk bakışta birbirine benziyor gibi görünse de, her iki eğitim türü de farklı alanlara odaklanır ve farklı içeriklere sahiptir. Şimdi her iki eğitimin detaylarına göz atalım.

İş Yeri Oryantasyonu

İş yeri oryantasyonu, yeni çalışanların işlerine dair gerekli teknik bilgi ve becerileri edinmelerini sağlayan eğitim sürecidir. Bu süreç, çalışanların iş yerindeki günlük faaliyetlere ne şekilde katılacaklarını, hangi yazılım ve sistemleri kullanacaklarını, iş güvenliği kurallarını ve kurumun politikalarını öğrenmelerini içerir. İş yeri oryantasyonu, daha çok operasyonel ve prosedürel yönleri kapsar.

Bu eğitim türü, yeni çalışanların işe başladıkları ilk günlerde alacakları temel eğitimler arasında yer alır. İş yerindeki genel çalışma düzeni hakkında bilgi edinmeleri, şirketin amacını ve hedeflerini anlamaları bu sürecin başlıca hedefleridir. Ayrıca çalışanların, verimli çalışabilmesi için hangi araçları ve sistemleri kullanacağı da iş yeri oryantasyonunun önemli bir parçasıdır.

İş yeri oryantasyonunun başlıca içerikleri şunlardır:

- İş Tanımı ve Beklentiler: Çalışanın görev tanımının net bir şekilde açıklanması, rolünün anlaşılması sağlanır.

- İş Süreçleri ve Teknolojik Araçlar: Çalışanın kullanacağı yazılımlar, araçlar ve ekipmanlar hakkında eğitim verilmesi gerekir.

- İş Güvenliği ve Acil Durum Prosedürleri: İş yerinde güvenlik kuralları, acil durum prosedürleri ve olası tehlikelere karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verilir.

Sosyal Oryantasyon

Sosyal oryantasyon ise çalışanların şirketin sosyal kültürüne ve değerlerine uyum sağlamalarını amaçlar. İş yerinde başarılı bir entegrasyon için sosyal beceriler ve iletişim yetkinlikleri büyük önem taşır. Bu eğitim türü, çalışanların iş arkadaşlarıyla ve yöneticileriyle etkili iletişim kurabilmelerini sağlar. Ayrıca, kurumun vizyon ve misyonunu benimsemeleri ve kurum kültürüne uyum sağlamaları için rehberlik eder.

Sosyal oryantasyonun en önemli öğeleri şunlardır:

- Şirket Kültürü ve Değerler: Şirketin misyonu, vizyonu, etik değerleri ve kurum içindeki iletişim anlayışı hakkında bilgi verilir.

- Çalışan İlişkileri ve Takım Çalışması: Çalışanların birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için takım çalışması ve işbirliği becerileri geliştirilir.

- Yöneticilerle İletişim ve İletişim Protokolleri: Yöneticilerle nasıl etkili iletişim kurulacağı ve gerekli geri bildirimlerin nasıl alınacağına dair bilgiler verilir.

Oryantasyon Eğitimi Ne Kadar Süreyle Gerçekleştirilir?

Oryantasyon eğitimi süresi, kurumun ihtiyaçlarına ve çalışanların gereksinimlerine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, iş yeri oryantasyonu birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Sosyal oryantasyon ise daha uzun süreli olabilir çünkü çalışanların sosyal uyum süreci zaman alabilir. Oryantasyon eğitimi, şirketin büyüklüğüne ve çalışan sayısına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanabilir.

Oryantasyon Eğitimi Nasıl Düzenlenir?

Oryantasyon eğitimi, genellikle yeni çalışanların işe başlamadan önce veya işe başladıktan hemen sonra verilir. Eğitim, yüz yüze veya çevrimiçi olabilir. Özellikle dijitalleşme ile birlikte birçok şirket, online oryantasyon eğitimlerine de yönelmektedir. Oryantasyon eğitimleri, genellikle birden fazla aşamadan oluşur ve her aşamada farklı bir konu ele alınır. Oryantasyon sürecinin etkinliği, çalışanların verimli bir şekilde işe başlamalarına yardımcı olur ve bu süreçte sürekli geri bildirim almak önemlidir.

Oryantasyon Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

Oryantasyon eğitimi, yalnızca çalışanların işe adaptasyonunu kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda şirkete olan bağlılıklarını da arttırır. Oryantasyon süreci sayesinde çalışanlar, kurumu daha iyi tanır ve daha güvende hissederler. Bu da çalışanların daha verimli, motive ve sadık olmasına olanak tanır. Ayrıca, doğru oryantasyon eğitimi, iş gücü devrini (turnover) azaltabilir, çalışanların işe daha uzun süre bağlı kalmalarını sağlar.

Başlıca faydaları şunlardır:

- Verimli Çalışma Ortamı: Yeni çalışanlar daha hızlı bir şekilde iş süreçlerine adapte olur.

- Çalışan Bağlılığı: Şirketin kültürü ve hedefleri hakkında bilgi sahibi olan çalışanlar daha bağlı olur.

- İş Gücü Devri Azalır: İyi bir oryantasyon eğitimi, çalışanların işten ayrılma oranını azaltabilir.

- İletişim Artar: Çalışanlar, iş arkadaşları ve yöneticileriyle daha iyi iletişim kurar.

Sonuç

Oryantasyon eğitimi, hem iş yeri hem de sosyal yönleriyle çalışanların kuruma hızlı ve verimli bir şekilde adapte olmalarını sağlar. İş yerindeki teknik süreçler, kurumsal kültür ve değerler hakkında bilgi edinmek, çalışanların verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Hem yeni işe başlayanlar için hem de kurum içindeki değişimlere adapte olacak çalışanlar için oryantasyon eğitimlerinin büyük önemi vardır. Başarılı bir oryantasyon eğitimi, çalışanların motivasyonunu arttırır, şirketin hedeflerine daha hızlı ulaşılmasını sağlar ve iş gücü devrini azaltır.