Okullardaki ‘siber zorbalık’ ve ‘akran zorbalığı’ Resmi Gazete’de

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Okullardaki ‘siber zorbalık’ ve ‘akran zorbalığı’ Resmi Gazete’de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı.

ÖĞRETMEN ÇOCUKLARINA NAKİL KOLAYLIĞI

Yönetmeliğe göre, okullarda “akran zorbalığı” ve “siber zorbalık” hareketlerine disiplin süreci yapılacak. AA’nın aktardığı bilgilere nazaran, yeni alınan öteki kararlar şu biçimde oldu:

• Derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar aralık ayında okul müdürlüğünce öğrencilere duyurulacak.
  • Ceza infaz kurumlarında bulunan öğrencilerin örgün eğitime devamlarını sağlamak emeliyle ortaöğretim kurumuna bağlı olarak öğrenci sayısına bakılmadan şube açılabilecek.
  • Milli sportmen unvanını kazanmış öğrenciler ile Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve sportmen eğitim merkezlerinde kayıtlı atlet öğrencilerin, öteki ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarından spor liseleri ile spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine nakil ve geçiş yapabilmelerine imkan sağlandı.
  • nazaranv yeri değişikliği niçiniyle öğretmen çocuklarının nakil ve geçiş süreçleri, ortaöğretim mühletince bir sefere mahsus olmak üzere kontenjan kaidesi aranmadan yapılabilecek.
  • Öğrenciler, eğitime erişimlerinin mümkün olmadığı durumlarda, mülki yönetim amiri tarafınca müsaadeli sayılabilecek.
  • Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, 10’uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrencinin alan yahut kısım değiştirmek istemesi durumunda; 9’uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10’uncu sınıf meslek derslerinden yaz devrinde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmaları kaydıyla eylül ayının sonuna kadar geçişleri yapılabilecek.
  • Hazırlık sınıfı bulunan okulların 9, 10, 11 ve 12’nci sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okullara nakil ve geçişlerinde öğrencilerin tıpkı eğitim ve öğretim yılında nakil ve geçiş yapılacak okuldaki emsallerinin oluşturduğu taban puana nazaran iş ve süreçlerin yürütülmesi gayesiyle düzenleme yapıldı.
  • Sorumlu dersi bulunan öğrencilerin imtihan yoğunluğunu azaltmak maksadıyla imtihan yapılabilecek müddet iki haftaya çıkarıldı.
  • İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen ya da öteki bir kurumun müsaadesine bağlanmış meslek alan yahut kollarında verilen ustalık-iş yeri açma dokümanları, tek başına iş yeri açma imkanı vermeyecek.
DİSİPLİN SÜREÇLERİNDE DEĞİŞİKLİK

• Herhangi bir disiplin cezası almamış olan öğrencilerin kınama cezasını gerektiren davranışlardan birini birinci kere işlemesi halinde olumlu disiplin anlayışı ile evvela yazılı ihtar yapılacak.
  • Olumsuz davranışlarının devamı halinde kendisine uygulanabilecek yaptırımlar konusunda uyarılacak. Yazılı ihtar rehberlik ve ruhsal müracaat servisine ve okul öğrenci ödül ve disiplin heyetine bilgi gayeli gönderilecek. Yazılı ihtar ile veli görüşmesine ait bilgiler e-Okul sistemine işlenmeyecek.
  • Öğrenci, kınama cezasını gerektiren ikinci davranışında direkt okul öğrenci ödül ve disiplin konseyine gönderilecek.
  • Öğrencilerin tütün içermeyen lakin tütün mamulünü taklit eder stilde kullanılan her türlü eseri bulundurma yahut kullanmaları ile okulla ilgisi olmayan şahısların okul idaresinin müsaadesi haricinde okula getirilmesi disiplin unsurları ortasına alındı.
  • “Siber zorbalık” ve “akran zorbalığı” fiilleri yapan öğrencilere de disiplin süreci uygulanacak. Bu fiil yeni düzenlemede, “bilişim araçları yahut toplumsal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine, bireylere ve kurumlara ziyan vermek” ile “yenidenlayan çeşitli davranışlarıyla öteki bir öğrencinin, toplumsal yahut duygusal gelişmenini olumsuz tarafta etkileyecek biçimde akran zorbalığı yapmak” halinde anlatıldı.

Disiplin unsurları ortasına alınan öteki kararlar şu biçimde:

“Siyasi, ideolojik, müstehcen yahut yasaklanmış araç, gereç, doküman ve benzerilerini paylaşmak, dağıtmak, duvarlara ve öbür yerlere asmak, yazmak; bu hedefler için bilişim araçlarını, okul araç-gerecini ve eklentilerini kullanmak, okul yöneticilerinin, öğretmenlerinin, çalışanlarının ve öteki öğrencilerin müsaadesiz olarak imajlarını çekmek, kaydetmek, paylaşmak, okul, pansiyon ve eklentilerini belirlenen kurallar haricinde kullanmak, pansiyonda müsaadesiz kalmak.”

Okul disiplin mevzuatı çerçevesindeki şikayetler, gerçek yahut hukuksal bireylerce okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilecek. İsimsiz ve imzasız müracaatların sürece alınmaması temel olmakla birlikte; argümanların evraklarla ortaya konulmuş olması yahut araştırılmasını gerektirir boyutta değerli mevzuları içermesi halinde ihbara süreç yapılacak.

(HABER MERKEZİ)