Özne Nasıl Anlaşılır ?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,197
0
0
Özne Nasıl Anlaşılır?

Türkçede cümlede öznenin bulunması, anlamın doğru anlaşılabilmesi için çok önemlidir. Cümlenin öznesi, yüklemle ilişkili olarak fiilin kimin tarafından gerçekleştirildiğini veya durumu kimin yaşadığını belirten öğedir. Bu yazıda, öznenin nasıl anlaşılacağı, öznenin cümledeki rolü ve buna dair sık sorulan sorulara dair ayrıntılı bir inceleme yapılacaktır.

Özne Nedir?

Özne, cümlenin fiilini gerçekleştiren ya da durumunu belirten öğedir. Başka bir deyişle, özne cümlenin özüdür; fiilin ya da yüklemin kim tarafından yapılacağını gösterir. Özne, genellikle bir isim, zamir ya da isim soylu bir öğe olabilir. Cümlede özne, yüklem ile birlikte anlam bütünlüğü oluşturur.

Örneğin:

- "Ahmet sinemaya gitmek istedi."

Bu cümlede "Ahmet" özne olup, fiil olan "gitmek" eylemini gerçekleştiren kişiyi belirtir.

Özne Nasıl Bulunur?

Özne, her cümlede bulunur, ancak bazen yüklemle karışabilir ya da cümlenin yapısına bağlı olarak doğrudan ifade edilmeden anlaşılabilir. Özne bulma yolları şunlardır:

1. **Yükleme Soru Sormak**: Bir cümlede özneyi bulmanın en yaygın yolu, yükleme (fiile) "Kim?" veya "Ne?" soruları sormaktır. Bu sorular, genellikle özneyi işaret eder.

Örneğin:

- "Ali okula gitti."

Yükleme "Kim gitti?" sorusunu sorduğumuzda cevabımız "Ali" olacaktır. Bu, öznenin "Ali" olduğunu gösterir.

2. **Fiil ve İsimlerin Uyumu**: Türkçede özne ve yüklem arasında uyum vardır. Yüklemdeki kişi ekleri, öznenin kim olduğunu ortaya çıkarabilir. Örneğin, "-di" ekli geçmiş zaman yüklemi ve "ben" gibi bir zamir özne olabilir.

Örnekler:

- "Gidiyorum."

Burada yüklemdeki "-iyor" eki, "ben" zamirini ima eder. Cümlede özne "ben"dir.

- "Köpeğim çok enerjik."

Yüklemdeki "enerjik" sıfatı, öznenin "Köpeğim" olduğunu belirler.

3. **Özne, Yüklemdeki Eylemi Gerçekleştirir**: Cümlede eylemi kim veya ne gerçekleştiriyorsa, o özne olur. Eylemin (fiilin) kim tarafından yapıldığını belirlemek, özneyi anlamada etkilidir.

Örnek:

- "Ayşe ev ödevini bitirdi."

"Bitirdi" fiilini gerçekleştiren kişi, "Ayşe"dir. Bu da cümlenin öznesidir.

4. **Özne Zamanla Gizlenebilir**: Türkçede, özellikle yüklemdeki eklerden faydalanarak özne gizlenebilir ya da gizli özne kullanılır. Bu, özellikle günlük dilde ya da yazılı dilde yaygın bir durumdur. Gizli özne genellikle cümlenin bağlamına dayanarak anlaşılır.

Örnek:

- "Yarına kadar bitiririm."

Burada özne, yüklemdeki "-im" eki sayesinde "ben" zamiri olarak anlaşılabilir. Yani, cümlenin öznesi gizlidir.

Özne Hangi Durumlarda Belirgin Olmaz?

Bazı durumlarda özne doğrudan cümlede yer almayabilir ya da gizli kalabilir. Bu gibi durumlar genellikle dilin ekonomik kullanımıyla ilişkilidir ve bağlamla anlaşılır.

1. **Gizli Özne**: Öznenin cümlede açıkça yer almadığı ancak yüklemdeki kişi ekiyle belirtilen durumlardır. Türkçede özne genellikle yüklemdeki kişi ekleriyle belirlenir.

Örnek:

- "Okula gittim."

Burada "gittim" fiilindeki "-im" eki, öznenin "ben" olduğunu gösterir.

2. **Yalnızca Yüklemle İfade Edilen Durumlar**: Bazı cümlelerde sadece yüklem bulunur ve özne düşer. Özellikle emir cümlelerinde ya da bazı öyküleyici anlatımlarda bu tür cümleler görülebilir.

Örnek:

- "Gel!"

Bu cümlede gizli bir özne vardır. "Sen" zamiri gizlidir, çünkü "Gel" fiili bir emir kipinde kullanılmıştır.

Özne Hangi Türlerdedir?

Özneler, türlerine göre farklı sınıflara ayrılabilir. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibi kategorize edilebilir:

1. **Somut Özne**: Somut özne, fiziksel olarak var olan ve gözlemlerle algılanabilen kişileri, hayvanları, nesneleri belirtir.

Örnek:

- "Köpek bahçede koşuyor."

Burada "Köpek" somut bir öznedir.

2. **Soyut Özne**: Soyut özne, somut varlığı olmayan, ancak düşüncelerle ya da kavramlarla ilişkilendirilen bir öğedir. Genellikle duygular, düşünceler veya durumlar soyut özne olur.

Örnek:

- "Sevgi her şeyden önemlidir."

Burada "Sevgi" soyut bir öznedir.

3. **Belirli Özne**: Belirli özne, cümlede açıkça ifade edilen ve tanınabilen özne türüdür. Adı geçen kişi, varlık veya kavram belirli öznedir.

Örnek:

- "Ayşe yeni kitabını aldı."

Burada "Ayşe", belirli bir özne olarak cümlede yer alır.

4. **Belirsiz Özne**: Belirsiz özne, kim ya da ne olduğunu tam olarak belirtmeyen özne türüdür. Türkçede bu tür özne, bazen "birisi", "herkes", "kimse" gibi kelimelerle ya da yüklemde kullanılan eklerle ifade edilir.

Örnek:

- "Biri kapıyı çaldı."

Burada "Biri" belirsiz bir öznedir.

Özne ile Yüklem Arasındaki İlişki Nedir?

Özne ve yüklem arasında çok güçlü bir ilişki vardır. Yüklem, öznenin yaptığı eylemi veya durumunu ifade eder. Öznenin kim olduğunu anlamak, doğru yükleme bakarak yapılır. Eğer yüklemde kişi ekleri varsa, bu ekler öznenin kim olduğunu belirler.

Örnek:

- "Ben kitap okurum."

Buradaki "Ben" özne, "okurum" ise yüklem olup öznenin ne yaptığını belirtir.

Özne Olmadan Cümle Olur Mu?

Türkçede, özne olmadan cümle oluşturmak mümkündür, özellikle gizli özne kullanımı söz konusu olduğunda. Ancak yüklem mutlaka bulunmalıdır. Bu tür cümlelerde özne, cümle bağlamından çıkarılarak anlam çıkarılır.

Örnek:

- "Gidiyorum."

Buradaki özne "ben" zamiri gizlidir, ancak yüklem ("gidiyorum") cümlenin anlamını tamamlar.

Sonuç

Özne, cümlenin anlamını doğru bir şekilde iletmek için son derece önemli bir öğedir. Özneyi anlamak, cümlenin yapısını doğru çözümlemek ve anlamını tam olarak kavrayabilmek için gereklidir. Yükleme soru sormak, özneyi bulmanın en yaygın yollarından biridir. Ancak gizli özne kullanımı, bağlam ve yüklemdeki kişi ekleri gibi unsurlar da öznenin anlaşılmasını etkileyebilir. Türkçede özne, somut ya da soyut olabilir ve bazen belirli ya da belirsiz olabilir. Cümlede öznenin bulunup bulunmadığını anlayarak doğru bir analiz yapmak mümkündür.