Öğle yemeğimi bir robot yaptı

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,226
0
0
Öğle yemeğimi bir robot yaptı
Günaydın Bugün Cuma. Bugün yemeklerini robotik sistemlerle hazırlayan restoranlar hakkında daha fazla bilgi edineceğiz. Ayrıca eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile onun iftira attığı iki Georgia seçim yetkilisi arasındaki anlaşmanın ayrıntılarını da duyacağız.

Meslektaşım Julie Creswell, “Robota bahşiş vermek ister misiniz?” diye sordu.

Madison Square Garden yakınındaki Sweetgreen'de dokunmatik yüzey kullanarak salata sipariş ettik. Otomasyon denemeleri yapan restoranlar hakkında yazdığı için ondan öğle yemeğini orada yemesini istemiştim. Bu Sweetgreen lokasyonu bir montaj hattı konveyörü ve malzemeleri kaselere koyan bilgisayar kontrollü bir sistemle donatılmıştı.

Malzemelerin çoğu zaten. Sistem siparişlerimizde avokadoyu ezdi ve somonu parçaladı ve biz de yan tarafta miso-susam-zencefil sosu sipariş ettik, böylece tezgahın arkasındaki işçiler kaselerimiz taşıma bandından çıktıktan sonra sos kaplarını yerleştirdiler. “Sebzeler”, “tahıllar”, “kızartmalar”, “sebzeler”, “proteinler” ve “soslar” etiketli, buzdolabı kapısı büyüklüğündeki birimlerin altında bırakıldı.

Her durakta, malzemeler kaselere düşüyordu ya da siparişte oraya ne konulacağı belirtilmemişse düşmüyordu. Montaj hattının görünürdeki tek biçimliliğine rağmen, taşıma bandının üzerindeki ünitelerin hepsi aynı değildir: son ikisinde sıcaklığı düşük tutmak için fanlar bulunur. “Kavrulmuş” ve “sebzeli” kapıların arkasında bir ısı lambası yanıyor.

Sweetgreen tesisinde, otomobil fabrikalarındaki kaynak arabaları gibi geniş sallanan kolları olan robotlar yok. 1990'larda Chipotle'ı kuran Steve Ells tarafından kurulan Kernel bunu yapıyor ve robot devriminin çözülmesi gereken sorunları olduğunu keşfetti. Ells geçen ay Manhattan'daki iki çekirdek lokasyonunu “sürüm 2.0'a geçmek için” kapattı. Onarımın Mart ayından önce tamamlanması beklenmiyor.

Sweetgreen'in Infinite Kitchen adı verilen sistemi, malzemeleri kaseye atmak gibi temel, tekrarlayan eylemler için otomasyonu kullanıyor. Bir endüstri grubu olan New York City Hospitality Alliance'ın genel müdürü Andrew Rigie, “Hazırlığın tekrarlı olduğu yerlerde teknoloji ve otomasyon harikadır” diyor.

Restoran robotları, zamanla işçilik maliyetlerini azaltma ve iş gücünü yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir. New York'taki Kentsel Gelecek Merkezi tarafından birkaç yıl önce gerçekleştirilen “otomatik iş” üzerine bir araştırma, restoran şeflerinin işlerinin yüzde 84'ünün otomatikleştirilebileceğini ortaya çıkardı. Rigie, “Giderek daha fazla restoranın operasyonlarında otomasyonu benimsediğini görmeye devam edeceğiz” dedi, “ancak Jetgillerden çok uzaktayız.”

Bunun bir nedeni otomatik sistemlerin pahalı olmasıdır. Sweetgreen, bu yıl açtığı her restoranda otomasyona 550.000 dolara kadar harcama yapmayı bekliyor. Odak noktası yeni yerler üzerindedir çünkü bir restoranı yeniden düzenlemek ve büyük makineleri mutfağın dar alanlarına sıkıştırmak kolay değildir. Sweetgreen'in öğle yemeğimizi hazırlamak için kullandığımız sistemle Madison Square Garden yakınındaki konumu modernize etmesi yedi hafta sürdü.

Oradaki personel hâlâ tavuk ve Brüksel lahanası gibi temel yiyecekleri pişiriyor. Ayrıca sebzeleri de kestiler. Bu malzemeleri taşıma bandının üstündeki ünitelerdeki kaplara dolduruyorsunuz. Julie'nin “lav benzeri taşma” olarak adlandırdığı durumdan kaçınarak, her bir malzemenin kasenin farklı yerlerinde son bulması için sistemin salata kaselerini döndürecek şekilde değiştirilmesi gerekiyordu. Sweetgreen'in ayrıca haşlanmış yumurtaların otomatik olarak nasıl kesileceğini ve sistemin ne kadar lahanayı kaldırabileceğini bulması gerekiyordu. (Bazen bazı çeşitler yapışacaktır.)

Sweetgreen, otomatik sistemlerinin saatte 500 kase üretebildiğini, buna karşılık insanın maksimum hızının yaklaşık 300 olduğunu söylüyor. Ayrıca Infinite Kitchen sistemini kullanan lokasyonların ortalamadan çok daha karlı olduğunu söylüyor: Naperville, Illinois'de bir tane. yüzde 31'in üzerinde, yüzde 20,7'lik zincir ortalamasının oldukça üzerinde bir kar marjına sahip.

Öğle yemeğimize gelince, siparişi Julie'ye bırakacağım. Tezgahın arkasındaki tahtadaki seçimleri görmezden geldi ve bahar karışımı, körpe ıspanak, kavrulmuş tatlı patates, salatalık, avokado ve miso sırlı ve miso-susam-zencefil soslu somondan oluşan kendi seçimini yarattı.

Son üçü hariç hepsi taşıma bandındaki kaselere düştü. Tezgahın arkasındaki çalışan avokadoları, somonu ve sosları (küçük fincanlarda) kaselerimize boşaltırken Julie, “Yine de müdahale etmeniz gerekiyor” dedi.

Siparişi verdiğimiz tablette salatalarımızın 3-5 dakika içinde hazır olacağı yazıyordu. Julie cep telefonunun kronometre fonksiyonunu açtıktan yaklaşık 6 dakika 30 saniye sonra adım çağrıldı.

Peki ipucu? Tablette 2$ seçeneğine dokundum; yeterli değil, şimdi anlıyorum. Paranın avokado ve somonu kaseye koyan kişiye gideceğine inanıyorum.

Hava durumu

Bugün güneşli ve rüzgarlı olacak, sıcaklık 39°C civarında olacak. Bu gece bulutlar artacak ve sıcaklık 3°C civarında sabit kalacak.

ALTERNATİF OTOPARK

Pazartesi'ye (Martin Luther King'in doğum gününe) kadar geçerlidir.

New York'tan son haberler
Giuliani hakaret davasını çözdü ve mülkünü elinde tuttu

Görünüşe göre Rudolph Giuliani, Yukarı Doğu Yakası'ndaki 10 odalı dairesinden, üstü açık Mercedes-Benz arabasından veya Joe DiMaggio imzalı formasından vazgeçmek zorunda kalmayacak.

Perşembe günü, karaladığı iki Georgia seçim çalışanı ile anlaşmaya vardı. Tazminat alma hakları var; iki taraf da ne kadar olduğunu söylemedi ve davanın kaynaklarını tükettiğini söyleyen Giuliani de ödeyecek parayı nereden bulacağını söylemedi. Ayrıca bir daha asla ona iftira atmayacağına söz verdi.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, “Son dört yıl yaşayan bir kabustu” dedi. “İsmimizi temize çıkarmak, itibarımızı geri kazanmak ve yanlış bir şey yapmadığımızı kanıtlamak için mücadele ettik. Uzlaşma anlaşmasıyla birlikte “Artık hayatımıza devam edebiliriz” dediler.

Perşembe gününe kadar Giuliani'nin işçilere yönelik asılsız iddialarının kendisine milyonlarca dolarlık varlığa mal olacağı görülüyordu. İki kadına, Ruby Freeman ve kızı Shaye Moss'a yapılan iftiradan sorumlu tutuldu; 2020 seçimlerini Donald Trump'tan çalmak için oy pusulalarını manipüle ettiklerini defalarca söyledi. Jüri, Freeman ve Moss'a 2023'ün sonunda 148 milyon dolar ödül verdi. Giuliani iflas başvurusunda bulundu ve varlıklarını devretmek için birkaç süreyi kaçırdıktan sonra bu ayın başlarında mahkemeye saygısızlıktan yargılandı.

Giuliani'nin avukatı Joseph Cammarata, müvekkilinin sonuçtan memnun olduğunu söyledi. Ancak Giuliani'nin hakaret davasıyla ilgili olarak iki mahkemeye saygısızlık nedeniyle karşılaştığı yaptırımların durumunu tartışmayı reddetti.

Anlaşma, Manhattan'daki mahkemede yaşanan dramatik bir günün ardından geldi. Giuliani'nin Yankees'e Florida'da bir daire ve üç Dünya Serisi ringini reddetme hakkı için savaşması bekleniyordu. Ama asla ortaya çıkmadı.

Oğlu Andrew Giuliani'nin de eski belediye başkanının kendisine vermesi nedeniyle üç yüzüğe el konulmaması gerektiğine dair ifade vermesi bekleniyordu. Anlaşma açıklandıktan sonra Andrew Giuliani yüzüklerin kendisinin kalacağını söyledi.

Sevgili Günlük:

20 yıldır A ile çalışacağım. Ve 20 yıldır trende seyahat ederken bulmacalar çözüyorum.

Yakın bir sabaha kadar, bu kadar uzun bir sürenin ardından işe gidip gelirken benim için daha fazla haber olabileceğini düşünmemiştim.

Orada oturup bir Sudoku bulmacası üzerinde çalışırken, bir adam yanıma geldi ve sayıları nereye yerleştireceğimi söyledi.

İlk başta ona yanıldığını söyleme eğilimindeydim. Bunun yerine, geriye doğru okuma yeteneğinden dolayı ona iltifat ettim ve trenden inene kadar birlikte Sudoku oynadık.

—Sandra Feldman