New York'un kuzeyindeki küçük bir kasaba güneş tutulmasına nasıl hazırlanıyor?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,215
0
0
New York'un kuzeyindeki küçük bir kasaba güneş tutulmasına nasıl hazırlanıyor?
Kalabalık garaj yolunda beş araba vardı; sıkışık bodrumda gruplarının yeni şarkılarını çalan genç adamların her biri için birer araba. Son gerçek performansları yılbaşı gecesiydi ve artık Mart ayının sonuydu. Klavyeci, yakında piyano derslerine gitmesi gerektiğinden gözü saate dikkat ediyordu. O öğretmen.

Plattsburgh, New York'taki insanlar müziğe aşina görünüyor. Keşke psychedelic rock grubu başarıya ulaşabilseydi. Doğru yerde, doğru zamanda, yeni başlayanların gerçekten kendi istediklerini duyabilecekleri dürüst bir gösteri.

Ve birdenbire oradalar; kesinlikle, olasılık dışı ve şaşırtıcı derecede doğru yerde – Plattsburgh – tam ve kozmik olarak doğru zamanda, mükemmel bir güneş tutulması sırasında Ay'ın Güneş'in önünden geçmesi bekleniyor.

Ve grubu Ursa and the Major Key, 8 Nisan'daki açılış gösterisi için seçildi.

Grubun davulcusu 28 yaşındaki Nelson Moore, “Nefes aldığımızdan emin oluyoruz” dedi ve ekledi: “Bazen biraz sahne korkusu yaşıyorum.”

Kalabalığın büyüklüğü hala bir tahmin. Şarkıcı olan 25 yaşındaki kardeşi Eli Moore, “İnsanların benzin doldurmalarını veya yiyecek stoklamalarını söylediklerini duydum” dedi. “Bu da bir şey olabilir.”

Tutulmanın tamlık yolu, Amerika Birleşik Devletleri boyunca omuzdan karşı kalçaya kadar uzanan bir kuşak gibi görünüyor. Sayısız şehir ve vatandaş, parklarda, dağ zirvelerinde ve arka bahçelerde irili ufaklı izleme partilerine ev sahipliği yapıyor. Plattsburgh'un nüfusu 20.000'dir ve tam da bu yönde yer almaktadır. Turist sayısının kat kat daha fazla olması bekleniyor.

Yaz aylarında İngilizce kadar Fransızca da duyabileceğiniz kadar Montreal'e yakın olan şehir, neredeyse tüm ziyaretçileri ağırlayacak kadar büyük ama kolektif bir iyimserlik barındıracak kadar da küçük bu tesadüf… Işıklar ve gölgeler daha büyük bir şeye yol açabilir.

Yakındaki bir otel, yedi yıl önce, 2017'de, bilgisayar o kadar önceden oda rezervasyonu yapamadığı için tutulma için rezervasyon yaptırmak amacıyla kalem ve kağıt kullanmıştı. Ancak son dakika hazırlıkları her yerde sürüyor ve birçoğu ana etkinliğe odaklanıyor: Plattsburgh City Beach'te halka açık bir izleme partisi.

Plaj genellikle nisan ayında kapalıdır ve Anma Günü'ne kadar açılmaz. Yakın zamanda yapılan bir ziyarette, boş bir pavyonun göğüs kafesi çerçevesinden buz gibi bir rüzgar esti, tuğladan yapılmış bir kulübe barının ve borular hala donabileceği için suyu akmayan umumi tuvaletlerin yanından geçti.

45 yaşındaki Scott Dubrey, ebeveynleri ve kardeşleriyle birlikte burada büyüdü. “O zamanlar çok meşguldü, çok çok meşguldü” dedi. “Bu kumsalda hareket edemezsin.”

Şehrin rekreasyon müdürü olarak tutulma için her şeyin hazırlanmasından sorumludur. Yakın zamanda meydana gelen kar fırtınası birkaç gün çalışmayı durdurdu ancak kısa süre sonra yeniden başladı.

Nemli, serin kuma bakarak, “İki tırmıklı bir traktörümüz var” dedi. “York Rake ve Surf Rake dediğimiz şeye sahibiz. Sörf tırmığı tüm taşları, dalları vb. kaldırabilir.”

Kumların üzerinde, yüzünü gölden uzak, boş kulübe alanına doğru çevirirken, çocukluğunda burada geçirdiği yazları düşündü ve bu tutulma partisinin nelere yol açabileceğini hayal etmeye çalıştı. Belki tam zamanlı bir bakkal memuru. Bu bir şey olabilir.

“Fazla olmasına gerek yok” dedi. “Sosisli sandviç ve hamburger.”

Gününde ziyaretçiler öncelikle Tammy's Lunch Box adlı bir yiyecek kamyonu, lise oyunlarının demirbaşı, hastane otoparkı ve şurubuyla bilinen bir akçaağaç çiftliğinde hafta sonu kahvaltısıyla besleniyorlar. Kamyonun sahibi ve adaşı Tammy Deno, rehberlik için benzer bir olayı geriye dönüp bakamaz. Büyük bir duvar takvimine göz attı ve geçen Nisan'ı gösterdi; boş.

Plaj etkinliği için bir web sitesi hazırladı. “Şu anda 800'den fazla kişi ilgileniyor ve 47 kişi katılıyor” dedi başını sallayarak. “Facebook saçmalığı.”

Taco tekneleri gibi popüler yemekleri bir kenara bırakıp temel gıdaları tercih ediyor: Hamburgerler ve sosisli sandviçler, Michigan adı verilen et soslu yerel versiyon da dahil.

Peki ya trafik? Bir gıda kamyonunun malzemesi bittiğinde daha fazlasını almaya gider. Ancak sahildeki kalabalık bir otoparkta mahsur kaldığında artık gerçek anlamda bir yiyecek kamyonu değildir. Artık hamburger servisi yapmayan küçük bir mutfak.

“Sanki kendi kendime, sahip olmadığım torunlarım hakkında konuşuyormuşum gibi” dedi. “Hayırlısı olsun diye dua ediyorsunuz.” Hayatta bir kez yaşanabilecek tam güneş tutulmasına gelince: “Beni hiç heyecanlandırmıyor. Muhtemelen onu göremeyeceğim bile.”

Bölgedeki otellerin gecelik fiyatlarını artırdığı yönündeki haberler onu öfkelendiriyor. Ama yine de nihai sonucunu düşündüğünde biraz yumuşuyor. “Eğer harika olacaksa, bir avantaj olacak” dedi.

Açık hava rehberi, izci ustası ve amatör gökbilimci olan 62 yaşındaki Ed Guenther için sanki hayat onu bu günlere getirmiş gibi.

“Varsayılan ayarım dışarı çıkıp yukarı bakmaktır” dedi. “Bunu 4 yaşımdayken öğrendim. Babamla ava çıktım; babam II. Dünya Savaşı'nda denizciydi. Her şeyi yıldızlara göre yaptı.”

2017'de Oregon'da bir tam güneş tutulması izledi ve çevredeki kalabalığı saran duyulabilir korkuyu – “vay be” – hâlâ duyabiliyor. O günkü güneş tutulmasını izleyen arkadaşlar, o gün için gökyüzünün açık olacağı Teksas'ta bir araya gelecek. Plattsburgh yılın bu zamanında genellikle bulutludur, bazen saatlerce, bazen günlerce.

Ancak Bay Günther inatçı olmaya devam edecek ve büyük teleskopu ve güçlü güneş filtresiyle sahilde olacak.

Mart ayı sonlarında kumsalda meydan okurcasına, “Burada inanılmaz derecede açık bir gökyüzü var” dedi. “Güneşin 104 farklı alanını aynı anda görebiliyordum. Bunu daha önce hiç başaramamıştım.”

İddiasını kanıtlamak için, 8 Nisan'daki Oregon güneş tutulmasından bu yana her yıl öğleden sonra 3 civarında koşulları kontrol etmek ve fotoğraf çekmek için dışarı çıkıyor. 62 yaşındaki adamın içindeki 4 yaşındaki oğlan sanki gökyüzünü temizlemeye hazırmış gibi.

“Her yıl gökyüzü mavidir” dedi. “Umarım kendime lanet etmemişimdir.”

Büyüklüğü bilinmeyen bir performansa hazırlanan Ursa ve Major Key için setlist şekilleniyor. Tekerlekli olarak sahile getirilecek ahşap bir sahnede performans sergileyecekler.

29 yaşındaki gitarist Tyler Bosley, “Bu sahnede daha önce de çalmıştık” dedi. “Ama burada değil.”

Eli Moore, “Çıplak kaplumbağayla mı?” diye sordu.

“Kanalizasyon arıtma tesisi!” diye düzeltti kardeşi Nelson. Uygun bir Pink Floyd cover'ının provasına geri döndüler. (“Ayın karanlık tarafında görüşürüz.”)

Pazartesi günü fark edilebilecekleri ve her şeyin bir yere varabileceği fikri büyük bir hayaldir ve Eli hızla frene basar.

“Müzik endüstrisinde büyük bir kırılma kavramı; karamsar olmamak lazım ama gerçekte işler bu şekilde yürümüyor” dedi. “Biri yanıma geldi ve 'Bu harika, bunu yapmana izin veriyorlar!' dedi. Ben de 'Öyle mi?' diye düşündüm.”

Belki de değil. Ama bir şey olabilir.