Neden 1934'teki bir konser Juilliard'da yeniden sahneleniyor?

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,216
0
0
Neden 1934'teki bir konser Juilliard'da yeniden sahneleniyor?
Günaydın Bugün Salı. Bugün neredeyse 90 yıl önce gerçekleşen çığır açıcı bir konserin yeniden canlandırılmasını öğreniyoruz. Ayrıca, Donald Trump'ın ceza davası gelecek ay başlamadan önce Manhattan bölge savcısının susma kararı talebinin ayrıntılarını da duyacağız.

Konser öğrenciler tarafından başlatıldı. Gelenlere ve seyirciler arasında oturanlara dağıtılan basılı program daktiloyla yazıldı.

Fredara Mareva Hadley bunu Manhattan'daki Juilliard Okulu arşivlerinde keşfettiğinde program sararmıştı. Ancak Juilliard Okulu'nun müzik tarihi bölümünde etnomüzikoloji profesörü olan Hadley için gösteriyi izlemenin “bir saniyeliğine durduğunuz anlardan biri” olduğunu söyledi. “Gerçek bir hazine gibi hissettim.”

Program, bu akşam saat 19.30'da Juilliard'da yeniden yaratılacak olan 1934 tarihli bir konserden alınmıştır. Soprano Denyce Graves moderatörlük yapacak.

Programda büyük harflerle Harry T. Burleigh'in (yukarıda) “sandalyede” olduğu belirtiliyordu. Şarkı söylediğine dair hiçbir belirti yoktu. Konsere siyah Juilliard öğrencileri de katıldı. Bunlardan biri olan Anne Brown, George Gershwin'i o kadar etkiledi ki operasının başlığını “Porgy” yerine “Porgy ve Bess” olarak değiştirdi ve ona Bess rolünü verdi. Başka bir Juilliard öğrencisi Serena rolünü üstlenecekti.

Burleigh'in bu konser üzerindeki etkisi tartışılmazdı: programdaki şarkılardan ikisini kendisi yazdı ve üçünün de aranjmanını yaptı.

Peki o kimdi?

Dvorak'ın koruyucusu

Burleigh, 19. yüzyılın sonlarının en büyük bestecilerinden biri olan ve biyografi yazarı Michael Beckerman'ın açıkladığı gibi “Amerikan aksanıyla ana akım müzik” yaratan Antonin Dvorak'ın himayesi altındaydı. “Sonraki pek çok besteci – özellikle Gershwin, Aaron Copland ve Duke Ellington – ona hem üslup hem de entelektüel değer borçludur.”

Dvorak, en ünlü eserlerinden biri olan “Yeni Dünya” Senfonisini New York Ulusal Müzik Konservatuarı'nın direktörlüğü sırasında yazdı. Okul, Dvorak'a yıllık 15.000 dolar maaş kazandıran, Prag'da kazandığından kat kat fazla olan bir Altın Çağ hamisinin kısa ömürlü bir eseriydi. Burleigh orada burs sahibiydi.

Joseph Horowitz, “Dvorak's Prophecy” (2021) adlı kitabında “Dvorak, Burleigh'den, Burleigh'in eski bir köle olan kör büyükbabasından tanıdığı şarkıları kaydetti” diye yazdı. “Burleigh, Dvorak sayesinde müzik mirasına daha fazla değer verdi.” Dvorak'ın 1904'teki ölümünden sonra, Horowitz şöyle yazdı: “Maneviyatları konser şarkılarına dönüştüren herkesten çok Burleigh oldu”.

Burleigh, Stuyvesant Meydanı'ndaki St. George Piskoposluk Kilisesi'nde uzun süredir solistti ve Kongre Kütüphanesi biyografisine göre “Burleigh Afrikalı Amerikalı olduğu için itiraz eden cemaatin şaşkınlığına” rağmen işe alındı. Orada 50 yıldan fazla şarkı söyledi ve yalnızca bir performansı kaçırdı. Aynı zamanda Yukarı Doğu Yakası'ndaki Temple Emanu-El'in ilk siyah solistiydi.

1934'te Burleigh altmışlı yaşlarındaydı. Hadley, konserin Burleigh'in Juilliard'da olduğu tek zaman gibi göründüğünü söyledi.

Hadley bana “Juilliard olarak bizim için Burleigh'in olaya dahil olduğunun keşfi artık yeni bir bilgi gibi geliyor” dedi. “Herkes bunun 1934'te Juilliard'da gerçekleşmesine şaşırdı ve sevindi: '1934 mü?' Cidden?' Bu, ülkenin çoğunluğu beyaz olan üniversitelerinin çoğunun siyah öğrencileri kabul etmesinden önceydi.” Juilliard'ın kayıtları, 1934'te kaç siyah öğrencinin kayıtlı olduğunu göstermediğini, ancak Juilliard'ın ilk siyah mezununun diplomasını 27 yıl önce aldığını söyledi.

Juilliard öğrencilerinin Burleigh'e konser için yaklaşması ne kadar cesurdu? Hadley, “Bu soru üzerinde ileri geri gidiyorum” dedi. “Hiç şüphe yok ki bu çok büyük bir başarıydı.” Ancak Burleigh'i davet eden öğrencilerin muhtemelen onunla da yollarının kesişmiş olacağını ekledi.

Bu konserin daktiloyla yazılmış programı, Juilliard bağlantısı olan Siyah sanatçıların ve aktivistlerin fotoğraflarından ve hatıralarından oluşan bir sergide yer alacak. Bu akşamki yeniden basım, 1934 konserindeki eserlerin yanı sıra Damien Sneed'in Burleigh'nin “Sinner, Please Doan Let This Harvest Past” adlı şarkısının yeni düzenlemesini ve iki Juilliard öğrencisi Danae Venson ve Christopher Armstrong'un yeni şarkılarını içerecek.

Hadley, “Sanki bir kalıntıyı yeniden canlandırmıyormuşuz gibi geliyor” dedi. “Bu gençlerin 1934'te yaptıklarını dinliyor ve geleceğe taşıyoruz.”

Hava durumu

En yüksek sıcaklığın 50 dereceye yakın olduğu ve yağmur ihtimalinin olduğu mevsim normallerinin dışında sıcak bir güne daha hazırlanın. Gece boyunca en düşük sıcaklığın 53°C civarında yağmur bekleniyor.

ALTERNATİF OTOPARK

24 Mart'a (Purim) kadar geçerlidir.

Cuma günü Yukarı Batı Yakası'ndaki bir binaya uçtuktan sonra ölen kartal baykuşu Flaco'yu nasıl hatırlayabiliriz? Hafta sonu boyunca spontan anma törenleri düzenlendi. Change.org sitesindeki imza kampanyasında da Central Park'a bir heykel yapılması çağrısında bulunuldu. Dilekçede, bir ağaç dalına tünemiş gerçek boyutlu bir Flaco tasarlanması ve heykelin “en sık ikamet ettiği parkın kuzeybatı çeyreğindeki kompost yığınının karşısındaki ağacın yakınına” yerleştirilmesi önerildi.

Dilekçeyi arkadaşı Mike Hubbard ile birlikte yazan Brandon Borror-Chappell, parkın müdavimi olarak Flaco'yu görmeye alıştığını söyledi. Central Park'ta bir koşuyu yeni bitirdiğini söyleyerek bana “Artık o küçük sihir kıvılcımı gitti” dedi. “Acıtıyor.”

Parklar Departmanı, parklarda, özellikle de Central Park'ta, hatıra heykellerinin son derece nadir olduğunu söyledi. Bir departman sözcüsü, “Central Park, 1974 yılında New York'un doğal simge yapılarından biri olarak belirlendiğinden beri, bir heykelin dikilebilmesi için son derece sıkı bir kamu inceleme süreci gerekli olmuştur” dedi.

Trump'a konuşma yasağı mı geldi?

Manhattan savcıları, Donald Trump'ın sus parası davasına başkanlık eden yargıçtan, eski başkanın tanıklara saldırmasını veya jüri üyelerinin kimliklerini ifşa etmesini önleyecek “dar” bir sessizlik emri çıkarmasını istedi.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'ın ofisinden savcılar, Washington'daki federal temyiz mahkemesinden gelen benzer bir kararı yansıtacak kısıtlamalar talep etti. Bu durumda Trump, 2020 seçimlerini iptal etme planı yapmakla suçlanıyor.

Manhattan dosyası, Trump'ın “rakip olarak gördüğü kişilere saldırmak için sosyal medyayı, konuşmalarını, mitinglerini ve diğer kamuya açık açıklamalarını kullanma konusundaki uzun süredir devam eden ve belki de benzersiz geçmişine” atıfta bulundu. Önerge, Trump'ın Bragg dışında davadaki diğer savcılar hakkında yorum yapmasının yasaklanmasını talep ediyordu.Trump uzun süredir Trump ve destekçilerinin hedefiydi: Bragg'in güvenlik şefi Pazartesi günü yayınlanan bir beyanda, bölgeye yönelik en kötü saldırıların olduğunu söyledi. Avukat geçen yıl ırkçı hakaretler ve ölüm tehditleri içeriyordu.

Ayrı bir başvuruda Bragg, davada jürinin korunmasına özellikle vurgu yaptı. Savcılar, Trump'ın kimliğini kamuoyuna açıklamasının engellenmesini talep etti. Bragg ayrıca jüri üyelerinin adreslerinin eski başkandan gizli tutulmasını da talep etti.

BÜYÜKŞEHİR günlüğü

Son ücret

Sevgili günlük:

Bir sabah işe geç kaldım ve nadir bir lüks olan taksiye binmeye karar verdim. Yerleştim ve şoförle hoş sohbetlerde bulunduk. Son yolcusu olduğumu söyledi.

Eve gidip biraz dinlenebileceği için heyecanlı olması gerektiğini söyledim.

“Anlamıyorsun,” dedi doğrudan yola bakarak. “Sen benim bu günkü son yemeğim değilsin. Sen benim sonsuza dek son yolculuğumsun.”

45 yıllık taksi şoförlüğünün ardından o gün emekliye ayrıldığını anlattı.

Beni Yukarı Batı Yakası'ndan Doğu Harlem'e götürürken kariyerini ve yanında götürdüğü birçok ünlü yolcuyu hatırladı.

Gideceğim yere vardığımızda kendisine son yolcusu olmaktan onur duyduğumu söyledim ve kendisine iyi şanslar diledim. Gülümsedi, sayacını kapattı ve uzaklaştı.

—Diane LaGamma

Agnes Lee tarafından resimlenmiştir. Gönderimleri buraya gönderin Ve Büyükşehir Günlüğü hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.