Medrese Sor’un müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Medrese Sor’un müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “21/7/1983 tarihindeki ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Müdafaa Kanunu”nda değişiklik yapılmasına ait Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Hayrat Vakfı’na devredilecek Kırmızı Medrese’nin (Medrese Sor) Kültür ve Edebiyat müzesine dönüştürülmesi istendi.

Teklifin öne sürülen nedeninde “Cizre’de bulunan Kırmız Medrese, Kürtler içinde Medresa Sor olarak bilinmektedir. Kürtçede sor kırmızı demektir ve medrese ismini bu kırmızı tuğladan almaktadır. Cizreli Kürt dilbilimci ve muharrir Kamuran Ali Bedirhan medresenin 2 bin metrekare olduğunu müellif. Yapının temelinde üzerinde yükseldiği sur duvarında olduğu üzere büyük boyutlu düzgün bazalt tas¸ kullanılmışken vücut duvarları ve o¨rtu¨ sistemi külliyen kırmızı tuğladandır. Yapının değerli kısımlarında tuğlaya bağlı stuko süslemeler ve mihrapta kesme tas¸ is¸c¸iligˆi dikkati çekmektedir” denildi.

‘KÜLTÜR VE EDEBİYAT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLSÜN’

Kürt Klasik Edebiyatının muharrirlerinden Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Ahmedê Xanê ile I·smail Ebu’l I·zz el-Cezeri ve periyodun biroldukça şair muharrir ve bilim insanın bu medresede eğitim ve öğretim gördüğüne inanıldığına dikkati çekilen münasebette, “Kürt kültürü ve edebiyatı ile özdeşleşen Medresa Sor son iki yıldır Kültür Müdürlüğü tarafınca restore edilmektedir. Onarımı bitmek üzere olan Medresa Sor daha evvelce Kuran Kursu olarak kullanılmakta idi, onarım ile bir arada Hayrat Vakfı denilen bir vakfa devredileceği açıklandı.

13. yüzyıldan kalan ve devrin mimarisini en yeterli biçimde yansıtan ayrıyeten Kürt şair ve müelliflerin eğitim ve öğretim gördüğü Medresa Sor’un özüne uygun bir biçimde faaliyete geçmesi için ve önümüzdeki nesillere neye hizmet ettiğine dair bilgilendirme gayeli düzenlenmesi ve periyodun müellif ve bilim insanlarının ömürlerinin sergilendiği, periyoda ilişkin kültürel varlıkların sergilendiği bir Kültür Edebiyat müzesine dönüştürülmesi tarihî misyonu açısından daha isabetli olacaktır” tabirlerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)