Kuranda Geçen İsrail Kimdir ?

Selin

New member
11 Mar 2024
38
0
0
Kur'an'da Geçen İsrail Kimdir?

Kur’an-ı Kerim, yalnızca Müslümanlar için değil, aynı zamanda Yahudi ve Hristiyanlar için de önemli dini bir kitaptır. Bu kitapta birçok peygamberin hayatı ve toplumlarına öğütleri anlatılmakta, zaman zaman tarihsel olaylara yer verilmektedir. "İsrail" terimi ise, Kur’an’da önemli bir şekilde geçen ve pek çok kişinin merak ettiği bir kavramdır. Peki, Kur’an’da geçen İsrail kimdir? Bu makalede bu soruyu detaylı bir şekilde ele alacağız.

İsrail Kimdir?

Kur’an’da geçen "İsrail" ismi, aslında bir kişi ismi olarak değil, bir unvan ya da soya işaret etmektedir. İsrail, Hazreti Yakup’un (a.s.) ismidir. İslam'a göre, Hazreti Yakup’un (a.s.) adı, Allah tarafından "İsrail" olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle, "İsrail" kelimesi, Hazreti Yakup’un soyunu ifade etmek için de kullanılır. İsrail, "Allah’a teslim olan" ya da "Allah’ın dostu" anlamına gelmektedir. Bu, Hazreti Yakup’un (a.s.) Allah’a olan derin bağlılığına ve teslimiyetine bir atıftır.

Kur’an-ı Kerim’de Hazreti Yakup’un adı birkaç defa geçer. Bununla birlikte, İsrail ismi daha çok onun soyundan gelenlere atıfta bulunmak için kullanılır. "Beni İsrail" (İsrail oğulları) terimi, Hazreti Yakup’un (a.s.) soyundan gelen halkı ifade eder. Bu insanlar, Yahudi halkının ataları olarak kabul edilirler.

Beni İsrail: İsrail Oğulları Kimdir?

Kur’an’da "Beni İsrail" ifadesi, Hazreti Yakup’un (a.s.) soyundan gelen ve onun çocuklarından türeyen halkı tanımlamak için kullanılır. Bu halk, Mısır’dan çıkıp Hz. Musa’nın (a.s.) önderliğinde vaat edilen topraklara doğru yol alan, birçok mucizeye şahit olan bir topluluktur. Beni İsrail, aynı zamanda Allah’ın vahiy gönderdiği, çeşitli peygamberler gönderdiği ve büyük nimetler sunduğu bir toplumdur. Ancak, zamanla bu halk, Allah’a karşı isyan etmeleri ve nimetleri inkar etmeleri nedeniyle birçok sıkıntıya girmiştir.

Kur’an’da Beni İsrail’e yönelik birçok ayet bulunmaktadır. Özellikle, Allah’ın onları birçok kez affettiği, ancak defalarca hata yaptıkları ve nankörlük gösterdikleri vurgulanır. Bu halk, zaman zaman imanlarını kaybetmiş ve zalimlik yapmış, bazı peygamberlerini öldürme noktasına gelmişlerdir. Ancak buna rağmen Allah, onları birçok kez uyarmış ve onların doğru yolda olmalarını istemiştir.

İsrail'in Soyundan Gelen Peygamberler

İsrail (Hazreti Yakup) soyundan gelen birçok peygamber, Kur’an’da ismi geçen önemli şahsiyetlerdir. Bunlardan en bilinenleri arasında Hz. Musa (a.s.), Hz. Davut (a.s.), Hz. Süleyman (a.s.), Hz. Yahya (a.s.) ve Hz. İsa (a.s.) yer almaktadır. Bu peygamberler, Beni İsrail halkına Allah’ın emirlerini iletmiş ve onları doğru yola davet etmişlerdir.

Kur’an’da Beni İsrail’e gönderilen peygamberlerden en çok Hz. Musa (a.s.)’ya yer verilmiştir. Hz. Musa, Mısır’daki Firavun’un zulmünden Beni İsrail’i kurtarmış ve onları Allah’ın emirleriyle yönlendirmiştir. Bunun dışında, Hz. İsa (a.s.) da Beni İsrail'e gönderilen son peygamberdir ve kendisi, İslam’a göre sadece Allah’a kulluk etmenin öğretilmesi için yeryüzüne gönderilmiştir.

Kur’an'da İsrail ve Beni İsrail'e Verilen Uyarılar

Kur’an’da, Beni İsrail halkı sürekli uyarılmış ve Allah’a karşı olan nankörlükleri, isyanları ve putperestlikleri eleştirilmiştir. Örneğin, onlar Musa (a.s.)’ın rehberliğinde Mısır’dan çıkarken, Allah’ın büyük nimetleriyle karşılaşmış ve birçok mucizeye tanıklık etmişlerdir. Ancak bu halk, zamanla Allah’a karşı isyan etmeye başlamış, birçok peygamberini reddetmiş ve hatta onları öldürmek istemiştir.

Kur’an, Beni İsrail’in bu tutumunu örnek alarak insanları doğru yolda olmaya çağırır. Onların yaptığı hatalar, müminler için bir uyarıdır. Kur’an’daki bu uyarılar, sadece geçmişteki bir halkı değil, aynı zamanda tüm insanları kapsar.

Beni İsrail'in Kur'an'daki Yeri

Kur’an’da Beni İsrail’e birçok defa değinilmiş ve onların tarihindeki önemli olaylar, bazen bir ders verme amacıyla aktarılmıştır. Beni İsrail’in Allah tarafından gönderilen birçok mucizeye rağmen nasıl sapmalar yaşadığı, onların geçmişteki hatalarının günümüze yansıyan sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu nedenle, Kur’an’da İsrail ve Beni İsrail hakkında geçen ayetler, insanlara doğru yolu göstermeyi amaçlamaktadır.

Beni İsrail’in başına gelenler, bir milletin Allah’a olan sorumluluğunu yerine getirmediğinde karşılaşacağı sonuçları gösteren ibretlik bir hikaye olarak sunulmuştur. Bunun yanı sıra, Beni İsrail’in hayatındaki mucizeler, Allah’ın kudretini ve merhametini vurgulamak için de önemli bir yer tutar.

İsrail ve Siyonizm: Kur'an Perspektifi

Kur’an’daki İsrail ve Beni İsrail kavramları, günümüzde farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Özellikle, modern dünyada "İsrail" kelimesi, genellikle Yahudi devletine atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. Ancak, Kur’an’daki "İsrail" terimi, bir halkı ve o halkın tarihini ifade etmekte olup, bu durum, günümüzdeki siyasi olaylarla doğrudan ilişkilendirilemez.

Kur’an’da Beni İsrail’in tarihi üzerinden yapılan uyarılar, toplumsal sorumlulukları, Allah’a teslimiyetin önemini ve doğru yolu takip etmenin gerekliliğini vurgulamaktadır. Dolayısıyla, bu kavramlar, siyasi bir durumu açıklamak için değil, daha çok ahlaki ve dini dersler vermek amacıyla kullanılmıştır.

Sonuç

Kur’an’da geçen "İsrail" ismi, Hazreti Yakup’un (a.s.) adı olup, onun soyundan gelen halkı tanımlamak için kullanılır. Bu halk, tarih boyunca birçok peygamberle uyarılmış, ancak sıkça sapmalar yaşamıştır. Beni İsrail’in hikayesi, hem bir halkın dini hayatını hem de Allah’ın insanlara sunduğu nimeti ve sabrı anlamayı öğreten bir ders niteliği taşır. Bu nedenle, "İsrail" terimi, sadece geçmiş bir halkı anlatmakla kalmaz, aynı zamanda insanlara doğru yolu gösteren bir rehber olarak da ele alınmalıdır.