Kılıçdaroğlu Kilis’te: İktidar olunca birinci yapacağımız işlerden biri Suriye’nin yasal idaresi ile görüşmek

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Kılıçdaroğlu Kilis’te: İktidar olunca birinci yapacağımız işlerden biri Suriye’nin yasal idaresi ile görüşmek KİLİS – CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Milletin Sesi” sloganıyla farklı kentlere düzenlediği ziyaretler devam ediyor. Dün akşam saatlerinde Antep’e gelen CHP önderi Kılıçdaroğlu Kilis’te iş insanları, esnaf, muhtarlar ve kanaat liderleriyle bir dizi program gerçekleştirecek.

‘KAVGA EDEREK ÇÖZEMEZSİNİZ’

CHP başkanı Kılıçdaroğlu Kilis programı kapsamında birinci ziyaretini Kilis Ticaret Odası’na gerçekleştirdi ve iş insanlarıyla birlikte açıklama yaptı.

Kilis’in birtakım alanlarda önemli sıkıntılar yaşadığını bildiğini söyleyen CHP önderi Kılıçdaroğlu , “Şundan emin olmanızı isterim. Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu yoktur. Her sorun çözülür. Sorunu çözerken aklı ve bilimi kullanacaksınız. Düğmeye bastığınızda çözülmüyor. Sorunu yaşayanları dinlemeniz lazım. Ankara’da oturup ‘çözeceğim’ denmez” dedi.

Suriyeli sığınmacılara ait Millet İttifakı olarak iktidar olduklarında iki yıl ortasında atacakları adımları anlatan CHP başkanı, Kilis’te resmi sayılara bakılırsa yüzde 38 civarında Suriyeli mültecinin olduğunu belirterek şunları söylemiş oldu:

“Ama sizler resmi sayıların gerçek olmadığını biliyorsunuz. Lakin Suriyeli sığınmacıları gerçek sayıların hayli üstünde. Bizim kendi kültürel yapımız, geleneklerimiz, goreneklerimiz var. Bunların korunması lazım. Zira bizim örf, adet, gelenek bizim yarattığımız değil, atalarımızdan gelen alışkanlıktır. Dolasıyla Kilis’i kadim kent yapan bu geleneklerdir. Kadim kentin bu çerçevede korunması lazım. Kilis’e epey gelmedim ve birtakım meselelerimiz var biliyorum. Türkiye genelinde resmi sayılara göre 3 milyon 600 bin sığınmacı var. Fakat bu sayının 4,5 milyon civarı olduğunu biliyoruz. Allah nasip eder Millet İttifakı olarak iktidar olduğumuzda birinci yapacağımız işlerden biri, Suriye’nin yasal idaresi ile görüşmektir. Karşılıklı büyükelçilikleri açmaktır. Zira bir sorunu çözecekseniz, sorunu muhatabı olan kişi ile konuşmanız lazım. Hengame ederek çözemezsiniz. Karşılıklı büyükelçilikleri açacağız fakat bu çabucak sorunun çözüldüğü manasına gelmez. Buradan yine Suriye’ye gidecek olan sığınmacıların konutlarını, okullarını, kreşlerini yapmanız lazım. Bunları AB fonlarıyla bizim müteahhitlerimiz yapacak.”

‘BİZ IRKÇILIK YAPMIYORUZ’

“Bir, biz ırkçılık yapmıyoruz. her insanın kimliğine saygılıyız. İki, Türkiye’nin prestijini düşünüyoruz. İnsanları zorla otobüse bindirdik, gönderdik, onu da yapmıyoruz. Üç, göndereceğimiz insanın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Dört, göndereceğimiz insan orada para kazanacak” tabirlerini kaydeden CHP önderinin açıklamalarından satır başları şöyleki sıralandı:

YİNE KENDİLERİNİ SAVAŞ ORTAMINDA BULMAMALARI GEREKİYOR: Bütün alt yapıyı hazırlayacağız. Kâfi imi bir daha yetmez. Buradan gidenlerin can ve mal güvenliklerinin sağlanması lazım. bir daha bir savaş ortamında kendilerini bulmamaları gerekiyor. Bunun için de legal hükümetle oturulacak, protokol yapılacak. Birleşmiş Milletler gerekse devreye sokulacak her insanın can ve mal güvenliği sağlanacak. Kâfi mi? Bir şey daha yapmamız lazım.

HEM BİZ HEM SURİYELİLER KAZANACAK: Bizim Gaziantepli Kilisli epeyce sayıda iş insanın orada fabrikası vardı. O fabrikaların bir daha açılmasını bir daha üretim yapmalarını isteyeceğiz. Buradan ham unsuru gidecek, ticaret güçlenecek. Hem biz kazanacağız hem Suriyeliler kazanacak. Bölge kazanacak. Bölgenin kazanması demek bölgenin kuvvetli olması demektir. Hiç kimsenin unutmaması gerekir; bölgenin en kuvvetli ülkesi Türkiye’dir. Türkiye dominant olarak bölgede bütün ekonomik gelişmeleri yönlendirebilir.

ÇOK KOLAY OLMADIĞININ BEN DE FARKINDAYIM: Buradan giden insanın konutu olacak, işi olacak gücü olacak. Dilek ediyorsa bizim ülkemize turist olarak gelebilir. Gelip gezebilir. Hafta sonunu ben Türkiye’de geçireceğim diyebilir. Daha evvel hafta sonları bütün lokantalar hudut uzunlukları doluydu. Beşerler gelir düğünlerini Hatay’da, Antep’te, Kilis’te yaparlardı. Tıpkı atmosferi bir daha sağlamak zorundayız. Bunu iki yıl ortasında gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Düğmeye bastık yarın gerçekleştireceğiz yok.

Bir, biz ırkçılık yapmıyoruz. her insanın kimliğine saygılıyız. İki, Türkiye’nin prestijini düşünüyoruz. İnsanları zorla otobüse bindirdik, gönderdik, onu da yapmıyoruz. Üç, göndereceğimiz insanın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Dört, göndereceğimiz insan orada para kazanacak. Bizim fabrikalarda çalışacak bu biçimdece her insanın mutlu olduğu bir nizamı inşa edeceğiz. Bunu yaparken uzun uzun düşündük, tartıştık. Bu söylemiş olduğim iki yıl ortasında bunları yapacağız. Bunun epeyce kolay olmadığının ben de farkındayım. Eminim sizler de farkındasınız. Bölgede öteki ögeler da var. Yani Amerika da Rusya da var. Biz Suriye’nin içiyle değil kendi hudut boylarımızda Suriye’den gelen Suriyeli kardeşlerimizle daha epey ilgileniyoruz ve kendi ülkelerine gönderiyoruz.

‘GİDERİZ KENDİ MEMLEKETİMİZE’ DEDİLER: Bu çerçevede bir çalışma yalnızca Kilis için Hatay için değil. Türkiye’nin değişik yerlerinde epey güç kaidelerde yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz de yararlanacak. Ben bunu söylemiş olduğimde İstanbul’da bir küme Suriyeli bana haber gönderdi. Gelip bizi ikna edebilir mi, orada arbede ateş var diye. İstanbul’da Suriye’den kaçıp gelen birtakım siyasi partilerin önderleri, bayan kolları, sivil toplum öğütleri temsilcileriyle medyaya kapalı toplantı yaptık. söylemiş olduklerimi motamot anlattım. söylemiş oldukleri motamot şu, siz bunları yaparsanız hiç birimiz Türkiye’de kalmayız. ‘Gideriz kendi memleketimize’ dediler. Biz burada minimum fiyatın yarısına fazlaca güç kaidelerde çalışıyoruz dediler.

ORTA DOĞU’DA HERKES KAZANACAK: Biz parti olarak Orta Doğu halklarını akrabamız olarak görüyoruz. Bizim akrabalarımız aslına bakarsanız. Hala kız alıp vermeler var, evlilikler var. Bir hengame değil Orta Doğu havzasını bir barış havzasına döndürebilirsek Türkiye de kazanacak Orta Doğu’da herkes kazanacak. Biz hiç kimsenin kimliğiyle hayat stiliyle ilgilenmiyoruz. her insanın kimliği kendi erdemidir. İnsanların karnının doyması lazım. Bu bölgede insanların huzur ortasında yaşaması lazım.