Kanada ve Çin’den bilim insanları yılan zehrinden deri yapıştırıcısı ürettiler

Teknotrat

New member
17 Şub 2021
515
0
0
Kanada ve Çin’den bilim insanları yılan zehrinden deri yapıştırıcısı ürettiler Science Advances mecmuasının son sayısında yayımlanan çalışma, batroksobin yahut reptilaz olarak bilinen ve mızrak başlı çukur engerek yılanının zehrinde bulunan bir enzimin potansiyel uygunlaştırıcı özelliklerine dayanıyor.

Araştırma takımı, Kanada’nın Manitoba Üniversitesi ile London kentindeki Western Üniversitesi ve Çin’in Chongqing kentindeki Ordu Tıp Üniversitesi’ndeki bilim insanlarından oluşuyor.

Çalışma hakkında CBC Radyo’ya konuşan Western Üniversitesinden Biyomühendis Kibret Mequanint, “Bazı zehirler kanı sulandırarak, kimileri ise nörolojik sistemi etkileyerek öldürür. Reptilaz, kanın pıhtılaşmasını indüklediği bilinen bir enzimdir.’Bunu aksine çevirir ve bir tedavi aracı olarak kullanırsak ne olur?’ dedik. Ve işte buradayız.” tabirini kullandı.

Mequanint, takımın, bir jelatin ortasındaki enzimin kanı pıhtılaştırma tesirini kullanarak, küçük bir tüp ortasında paketlenebilen bir çeşit deri yapıştırıcısı tasarladığını söylemiş oldu. Mequanint’in verdiği bilgiye bakılırsa, kelam konusu yapıştırıcı alanda da kullanılabilecek.

Buna göre, tıbbi bir işçi tarafınca hayati tehlikenin olduğu kanamalı bir yaraya sıkabilecek olan doku yapıştırıcısı ortasındaki enzimi, bir lazer işaretleyici yahut akıllı telefonlardaki fenerin ışığını tutarak aktifleştirmek mümkün olacak.

Yapıştırıcı jelin birkaç saniye ortasında sıvı dikiş formuna dönüşeceğini anlatan Kibret Mequanint, “Yapmanız gereken tek şey, bu jeli küçük bir şişeden dokuya sıkmak ve yaklaşık 45 saniyede büyük kanamayı durduran epeyce sert ve epeyce kuvvetli bir biçimde bağlanmış bir doku yapıştırıcısı oluşturmak için bir ışık tutmak.” diye konuştu.

Araştırmaya Manitoba Üniversitesi’nden katılan Malcolm Xing de CBC Radyo’da yaptığı değerlendirmede, yılan zehrinin özelliklerini araştırmak istemesine kendi çocukluğundaki bir tecrübenin niye olduğunu söylemiş oldu.

Xing, “Ben çocukken, yılan zehrinin kanı epeyce süratli bir biçimde pıhtılaştırdığını gördüm. Senaryo yıllardır aklımdan çıkmıyor. daha sonra iki yıl evvel, ‘niçin yüksek verimli hemostaz için yılan zehrinden elde edilen enzimi kullanmayayım’ diye düşündüm. Mümkünlüğü tartışmak için arkadaşlarımla çalıştık. ondan sonrasında enzim ile görünür ışıkla tetiklenen bir jel geliştirdik. Bu gelişimin insanların ömrünü kurtarmak için muazzam bir potansiyele sahip olabileceğinden gurur duyuyorum.” dedi.

Araştırmacılar tarafınca oluşturulan doku yapıştırıcısı, uygulanan bölgede ağır sıvı kan bulunmasına karşı direnç gösteriyor.

Bilim insanları, buldukları doku yapıştırıcısının, fibrin yapıştırıcıya göre 10 kat daha fazla yapışkanlık ve 2 kat daha fazla sızdırmazlık gücüne sahip olduğunu duyurdu.

Doku yapıştırıcısının, önümüzdeki beş yıl ortasında ticari üretim ve yaygın kullanıma hazır hale geleceği bildirildi.