Joe Biden’dan DEAŞ’a tehdit: Sizinle işimiz daha bitmedi

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,542
0
0
Joe Biden’dan DEAŞ’a tehdit: Sizinle işimiz daha bitmedi ABD Lideri Joe Biden canlı yayında Afganistan’daki son durumu kıymetlendirdi.

Biden’ın açıklamalarından dikkat çeken satır başları şöyle:

“Kadın ve erkekler hayatlarını ortaya koydu. Burada beraberinde bir merhamet operasyonu yürüttük biz. bu biçimdelikle tahliyeleri rahat bir biçimde gerçekleştirelim. Onlara borcumuz sonsuz. Bir karar aldık ve 31 Ağustos’u çekilme tarihi olarak belirledik. Afgan hükümeti nihayetinde bu sonuca vardı ve bütün bu süreç içerisinde güvenlik kuruluma her senaryoyu planlamalarını söylemiş oldum.

‘Bu savaşın sonsuza kadar sürmesinin önüne geçtim’

20 yılın sonunda her şey yolunda olsun istedik lakin bir daha de beklenmedik şeyler yaşandı. ABD’nin en uzun savaşı bitmiş oldu. Bu savaşın sonsuza kadar sürmesinin önüne geçtim.

Taliban’ın yükselişe geçmesi hem bizim çalışanımız birebir vakitte müttefiklerimiz için sorun oluşturuyordu. Ayrılmak isteyen birden fazla kişi ayrıldı. Tahliyeler onurlu bir biçimde gerçekleşti. Kalmak isteyenler için ise bir tarih yok. İstedikleri vakit Afganistan’dan ayrılabilirler. BM Güvenlik Kurulu bir karar deklare etti ve net bir bildiri verdi Afganistan’a. Taliban’ın sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz.

Kabil Havalimanı sonucu oy birliğiyle belirlendi. Gelmek isteyen ABD vatandaşlarına yardımcı olacağız. Risk altındaki Afganlar için çalışmamız sürecek. Afganistan’da çalışan herkes için dua edelim. Bu sonucun tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum.

Burada seyahat özgürlüğü, inançlı geçiş ve 100’den çok ülke ile birlikte Taliban’ın talimatları tutması için gayret göstereceğiz. Buradan gitmek isteyenler buradan ayrılabilsin ve insani yardım Afgan halkına ulaşabilsin.

İnançlı geçiş vereceklerini söylemiş olduler. Buna ABD’li çalışanlarla birlikte dediler. Biz yalnızca kelamlara bakmıyoruz, hareketlere de bakıyoruz. 31 Ağustos’ta ayrılmak burada mecburî çekilme için yaptığımız bir şey değil, Amerikan halkını kurtarmak için yaptığımız bir durumdu.

‘Beyaz Saray’a geldiğim gün Taliban asker olarak yüksek bir pozisyondaydı’

Burada Afgan hükümeti ile işbirliği yapma üzere hiç bir önkoşul yoktu. Ben Beyaz Saray’a geldiğim gün Taliban asker olarak yüksek bir durumdaydı. Şayet 1 Mayıs’ta ayrılsaydık Taliban hiç bir ABD’li askere saldırmayacaktı. Ya ayrılacaktık ya da çatışmayı büyütecektik. Ben bu sonsuz savaşı uzatmayacaktım. Bu Kabil Havalimanı’nı seçme sonucu da fikir birliğiyle gelen bir karardı.

Artık bu savaşı sonlandırmanın vakti gelmişti. Terör tehdidi Afganistan’ın epey ilerisine uzandı. DAEŞ bir daha Suriye ve Irak’ta tehdit savurmaya devam ediyor. Bir lider olarak benim görüşüm şudur ben Amerika lideriysem Amerika’yı koruyacağım. Ben Amerika’nın güvenliğini binlerce nazaranve yolladığımız asker ve harcadığımız milyonlarca dolara değdiğini biliyoruz. Afganistan ve öteki ülkelerde terörle çaba etmeye devam edeceğiz lakin bunu bu türlü sürdürmemeliyiz. Biz kapasitemizi nasıl geliştirdiğimizi gösterdik.

‘Sizinle işimiz bitmedi’

Şayet 2001’de Yemen’den akına uğrasaydık bu biçimde hiç Afganistan’a karışır mıydık? hiç bir çıkarımız yoktu Afganistan’da. Afganistan’daki vazifemizi 10 yıl evvel bitirmiştik. Artık bu savaşı bitirmenin vakti gelmişti, yeni bir dünyadayız artık. Terör tehdidi dünyanın dört bir yanına sıçradı. Terör tehdidi sürüyor. Terörle gayretimiz sürecek. DEAŞ Horasan’a şunu söyleyeceğim: Sizinle işimiz daha bitmedi.