Irkçı taarruz ve yasaklamalara karşın Kürtçe’ye ilgi artıyor

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Irkçı taarruz ve yasaklamalara karşın Kürtçe’ye ilgi artıyor Son periyotta Kürtçe oyunların yasaklanmasına, Kürtçe müzik söyleyenlerin türlü münasebetlerle engellenmesine, çeşitli vilayetlerde yaşanan ırkçı hücumlara ve iktidarın Kürtleri maksat alan lisanına karşın rağmen Kürtçe öğrenmek isteyenlerin sayısında bir artış var.

İSTANBUL KÜRT ENSTİTÜSÜ: 6 BİN BAŞVURU

İstanbul Kürt Enstitüsü 1997’den bu yana Kürtçe dersler veriyor. Bugüne kadar binlerce kişi enstitüde eğitim alarak Kürtçe öğrendi. Enstitüye son beş yılda 6 bin kişi başvurdu. Başvuranlardan 4 bin kişi eğitimini tamamladı.

İBB: 1500 KİŞİ BAŞVURDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSMEK’lerde Kürtçe kurslar 2020’de açıldı. İBB tarafınca yapılan açıklamada, iki yılda 1500 kişinin Kürtçe öğrenmek için İSMEK kurslarına başvurduğu belirtilerek, “İSMEK’lerde 450 iştirakçi Kürtçe eğitimini tamamladı. 2022-2023 eğitim periyotlarında Enstitü İstanbul İSMEK Lisan Okulu, Kadıköy Rasimpaşa Eğitim Merkezi ve Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde eğitimler yapılıyor. İki eğitmenle eğitimlerine başlanmıştı. Fakat şu anda Kürtçe eğitim veren bir eğitmen var. Eğitmen alım süreci ise devam ediyor” denildi.

‘KÜRTÇE ÖĞRENME İSTEĞİNDE ARTIŞ OLDUĞUNU GÖZLEMLİYORUZ’

İstanbul Kürt Enstitüsü Eş Lideri Eyüp Subaşı, kendi müşahedelerine göre Kürtçeye öğrenmek isteyenlerin sayısında bir artış olduğunu söylemiş oldu. “Özellikle siyasi şuuru gelişmiş Kürtler içinde Kürtçe okuyup yazma düzeyinde bir artış var” tabirini kullanan Subaşı, “Kürt vilayetlerinde kamusal alanda çalışanların Kürt olması niçiniyle buralarda Kürtçe konuşmada aşikâr bir rahatlık var. Lakin batıdaki büyük kentlerde bu rahatlıktan kelam edemeyiz. Tahminen İstanbul için kısmen söyleyebiliriz. Fakat Ankara, Bursa, Sakarya, Trabzon üzere kentlerde bu kelam konusu değil. Yalnızca kamusal alanda değil, sokakta bile bu vilayetlerde Kürtçe konuşmak mevti getirebiliyor” dedi.

‘ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR’

Kürtçenin eğitimli, siyasi şuuru gelişmiş Kürtler içinde talep gördüğüne dikkat çeken lisan bilimci Zana Farqînî ise şunları söylemiş oldu: “Dil ve kimlik aidiyet olgusu fikrine sahip insanlarda bir hassaslık kelam konusu diyebiliriz. Lakin ailelere ve çocuklara baktığımızda aykırısı bir durum olduğunu gözlemliyorum. Hem kendi yaptığım saha müşahedelerine dayanarak tıpkı vakitte toplumsal lengüistik alanda yapılan çalışmalara baktığımda çocuklar içinde lisan yitiminin gitgide arttığını görüyoruz. Lakin bilhassa lisan, kültür ve kimlik konusunda hassaslıkları gelişmiş bireylerin anadilde eğitim talepleri, lisanı her ortamda kullanmayla ilgili çalışmalar yapmaları değerli bir gelişme.”

SOSYAL MEDYA TESİRİ: LİSANIN GELİŞMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Farqînî, kelamlarını şöyleki noktaladı: “Sosyal medyada lisanın kullanılmasını ve lisan hassaslığının gelişmesini iç açıcı bir durum olarak kıymetlendirmek mümkün. Birtakım şeylerin gündeme gelebilmesi için bu tıp mecraların kullanılması ve insanların kendi lisanlarıyla yazmaları lisanın gelişmesi açısından kıymetli bir durum. Bir lisan konuşuldukça ve yazıldıkça gelişir. Kürtçe senelerca reddedildi. Kriminalize edildi. Bu lisanı kullananlara siyasi gözle bakıldığı için mecburen kamusal alanlarda lisanını kullanmama uğraşı sarf ediliyordu. Son senelerda bu kısmi olarak kırıldı. Hala ruhsal bir bariyerden kelam etmek mümkün. Kürtçe konuştuğu ve Kürtçe müzik söylemiş olduği için insanların maruz kaldığı berbat muameleleri gorebiliyoruz, basına çıkan haberleri okuyabiliyoruz. Lakin buna rağmen bilhassa lisan hassaslığı olan insanların lisanı her alanda kullanma eforu ve ısrarı bu durumu kırmaya başladı.”