“Flaco Yılı” sevilen bir baykuşu kutluyor

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,226
0
0
“Flaco Yılı” sevilen bir baykuşu kutluyor
Günaydın Bugün Salı. Bugün, geçen yıl ölümüne kadar şehri büyüleyen kartal baykuşu Flaco'yla ilgili bir sergiyi öğreniyoruz. Sıkışıklık fiyatlandırmasının ilk haftasında Manhattan'daki trafiğe ilişkin ayrıntıları da alıyoruz.

Hayatta Flaco'ya bir ünlü gibi davranıldı. Ölümünde müze muamelesi görür.

New York Historical (New York Tarih Derneği'nin geçen sonbahardan bu yana kendisine verdiği isim) 7 Şubat'ta “Flaco Yılı” adlı bir sergi açacak. Manhattan'da kanatlandıran popüler kartal baykuşunu kutlayacak. En sevdiğiniz ağaçta avlayın ve saklanın. Hayranları, çok sayıda kirli av içeren bir diyet de dahil olmak üzere şehrin tehlikeleri konusunda endişeliydi. Geçen yıl bir apartmana çarparak öldüğünde vücudunda onu öldürmeye yetecek kadar fare zehri ve güvercin virüsü vardı.

New York Historical'ın maddi kültür küratörü Rebecca Klassen, ana konunun ölümünden bu kadar kısa bir süre sonra bir sergi düzenlemenin alışılmadık bir durum olduğunu söyledi. Ve New York Historical'da Flaco'nun kalıntıları yok, sadece hatıra eşyaları var. Kanatları ve doku örnekleri Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne gitti.

New York Tarihi'nin sergilenmesi fikri, Flaco'ya göz kulak olan koşucu Valerie Hartman'ın müzenin “Tarih Yanıt Veriyor” girişimi için çevrimiçi bir form doldurmasıyla ortaya çıktı. Bu program, 11 Eylül saldırılarından sonra büyük olaylarla ilgili materyal toplamak amacıyla başlatıldı. Sınıflar formu okudu ve kendisi ve başka bir Flaco hayranının geçen yıl Central Park'ta düzenlenen bir anma etkinliğinden sonra topladığı Flaco hatıralarını görmek için Hartman'ın dairesine gitmeyi teklif etti.

Hartman, Klassen'e haber vermeden üç Flaco hayranını daha davet etti.

Klassen, “Aslında bana kaçışının ve ölümünün yıldönümünü anmak için bir sergi yapma fikrini verdiler” dedi.

Hartman, Flaco'nun ölümünden henüz iki ay sonra, geçen Haziran ayında yapılan toplantıda sınıfları “pusuya düşürmek” istemediğini söyledi.

Hartman, “İlk önceliğim materyalin korunması, arşivlenmesi ve erişilebilir olmasıydı” dedi. “Sergi yapma gibi bir niyetim yoktu ama bu malzemelerin neden korunması gerektiğini söylediğimde 'Vay canına, bu devam eden bir hikaye' kıvılcımı alevlendi.” İnsanlar hâlâ yas tutuyordu. İnsanların fotoğrafları görüp bunları şiirlerle, mektuplarla, doldurulmuş hayvanlarla ve takılarla birleştirebileceği bir serginiz olsa nasıl olurdu?”

Classes onun cevabını şöyle hatırlıyor: “'Tamam, bu bir müze için çok kısa bir zaman çizelgesi' dedim.

Ancak Flaco'nun kalıcı popülaritesinden yararlanmanın mantıklı olduğunu düşünüyordu. “O çok esnek bir sembol” dedi. “İnsanlar onda tüm bunları görüyor; cesur bir New Yorklu, bir göçmen ve o özgürleşmişti, özgürdü. Bu fikir insanlar için çok güçlüydü. Ve o bir raptordu. Raptor'ların insanlar üzerinde kontrolü var. Bu büyük yırtıcı kuş pencerenizde belirdiğinde insanların nasıl hissettiğini tahmin edebilirsiniz. Gününüzü geçiriyorsunuz ve bu büyük, güzel kuş ortaya çıkıyor.

Flaco, New York Tarihi'nde sergilenecek tek kuş olmayacak. Sergide John James Audubon'un The Birds of America adlı kitabının basımında kullanılan gravürlerin suluboya modelleri yer alıyor. New York Historical'da ayrıca yerli kabilelerin günlerinden 11 Eylül saldırılarına ve Kovid-19 salgınına kadar New York'taki “evcil hayvanların evrimini” inceleyen “Evcil Hayvanlar ve Şehir” de yer alıyor. Flaco bu sergide, New York Historical'in yönetim kurulu başkanı Agnes Hsu-Tang'ın evcil hayvan olmamasına rağmen ısmarladığı bir portrede de yer alıyor.

“Onu çok özledim” dedi.

Arkeolog olarak eğitim aldığını ve kartal baykuşunun doğal ortamında avlandığını gördüğünü söyledi.

Flaco'yu, “Bana özgürlüğü ver ya da bana ölüm ver” konuşmasıyla hatırlanan sömürge dönemi vatansever Patrick Henry ile karşılaştırdı. Flaco'nun hayvanat bahçesinden kaçarken “gerçekten özgürlüğü seçtiğini” söyledi. Hayvanat bahçesi görevlileri onu geri çekmeye çalışırken “yakalanmaktan defalarca kurtuldu”.

Ama hayır, “Özgür kalmak istedi” dedi.

Hava durumu

Rüzgara, artan bulutlara ve en yüksek sıcaklığın 33°C civarında olacağı sağanak kar yağışına hazırlıklı olun. Rüzgar ve bulutlar akşam saatlerine kadar devam edecek ve en düşük sıcaklık 24°C civarında olacak.

ALTERNATİF OTOPARK

Pazartesi'ye (Martin Luther King'in doğum gününe) kadar geçerlidir.

En son Metro haberleri

Tıkanıklık fiyatlandırmasının ilk haftasında daha az trafik

Metropolitan Ulaşım Otoritesi'nden alınan ilk veriler, yeni trafik sıkışıklığı fiyatlandırma programının Manhattan'ın bazı kapalı bölgelerinde trafiği azalttığını gösteriyor.

Ajans, sıkışıklık fiyatlandırması bölgesine (60. Cadde'nin güneyindeki Manhattan) ve yakındaki otoyollara giren trafiğin, geçen hafta sıkışıklık fiyatlandırması uygulanmadan önce Ocak ayındaki ortalama iş günü tahminine kıyasla yüzde 7,5 düştüğünü söyledi. MTA, çoğu yolcu aracının yoğun saatlerde günlük 9 ABD Doları ücret aldığı bölgeye giren araçlara ilişkin geçmiş yıllara ait gerçek verilere sahip olmadığı için bu tahmini hesapladı.

MTA, Pazar günü trafikteki düşüşün daha dik olduğunu söyledi: Bölgeye giren araç sayısının aynı taban çizgisine göre yaklaşık yüzde 18,5 düştüğü tahmin ediliyor. Ajans, trafikteki düşüşün her hafta bölgeye 219.000 daha az aracın girdiği anlamına geldiğini söyledi.

Tıkanıklık fiyatlandırmasının karşıtları, bunu, sıkışıklık fiyatlandırmasından elde edilen geliri ulaşım sistemi iyileştirmelerine harcayacak olan MTA'nın nakit gaspı olarak adlandırıyor.

Veriler, bazı New Yorkluların fark ettiği şeyi doğruluyor gibiydi: Sıkışıklık fiyatlandırma bölgesinin içindeki ve çevresindeki bazı bloklarda daha az trafik sıkışıklığı ve kaldırım kenarında daha fazla park yeri. MTA'nın ekspres otobüsleri geçen hafta yolcu sayısında önemli bir artış bildirdi; Ocak 2024'e göre yüzde 6 artış. Ancak New Jersey Transit yetkilileri geçen hafta yolcu sayısında önemli bir artış görmediklerini söyledi.

Yalnızca bir haftalık veriler göz önüne alındığında, fiyatlandırmanın tıkanıklık üzerinde ne gibi bir fark yarattığını söylemek için henüz çok erken. Geçen hafta bazı sürücüleri yollardan uzak tutan tek faktör trafik sıkışıklığı değildi: Donma noktasının altındaki sıcaklıklar sürücülerin Manhattan'a gidip gitmeme kararlarında rol oynamış olabilir.

Yine de trafik sıkışıklığı fiyatlandırmasını savunan eski şehir içi ulaşım komiseri Samuel Schwartz, ilk haftanın çok önemli bir sınav olduğunu söyledi. “New York zorlu bir şehir” dedi. “İlk haftada başlayan ve planlanan herhangi bir program genellikle sona erer. İlk haftayı atlattık.”

BÜYÜKŞEHİR günlüğü

Yemek arabası

Sevgili Günlük:

Bir doktor randevusu için Central Park South yakınlarındaydım ve bölgede çalışırken sık sık uğradığım bir yiyecek kamyonunda durmaya karar verdim.

Araba Mısırlı bir çifte aitti. Orada çalışan kadın bana bedava bir muz verdi ve her gün “Seni seviyorum” dedi.

Zor bir dönemden geçtiğimi ve karanlık günlerimin çoğu zaman tek parlak noktasının kendisi olduğunu bilmiyordu.

Bu sefer sıraya girdiğimde artık orada olmayacağından, eğer öyleyse beni hatırlamayacağından endişelendim. Sonuçta altı yıl geçmişti.

Ama işte oradaydı, arabanın arkasında. Göz göze geldik ve bana bakmaya devam etti.

“Geçen gün seni Costco'da gördüm mü?” diye sordu.

Gülümseyip başımı salladım.

Arabanın önüne adım attı. Tişörtünde “Seni seviyorum” yazıyordu.

“Hayır, hayır” dedi. “Seni hatırlıyorum.”