Fısıh öncesi savaş anılarının kesiştiği bir Seder

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,214
0
0
Fısıh öncesi savaş anılarının kesiştiği bir Seder
Günaydın Bu akşam başlayacak olan Pesah Bayramı öncesi Seder’in elinde tuttuğu bir modelin üzerinde asılı kalan hatıralara göz atacağız. Eski Başkan Donald Trump’ın görevden alınmasıyla ilgili haberimizin altını çizeceğiz. Ayrıca Brooklyn’de bir TV yıldızının 400$’a 1970’lerden kalma bir vizon mantoyu sattığı sıra dışı bir garaj satışına da bakıyoruz.

Lyudmila Chernyavaskaya, çok farklı bir Ukrayna olan Ukrayna’dan, 1941’de Naziler tarafından işgal edilen Ukrayna’dan çıkmaktan bahsetti. O zamanlar altı yaşındaydı. Hissettiği korku azalmadı.

Manhattan’ın da katıldığı bu gece başlayan Fısıh Bayramı beklentisiyle geçen hafta Moskova’da Holokost’tan sağ kurtulanlar için düzenlenen bir Seder modeline katılan 87 yaşındaki Chernyavaskaya, “Nazi uçaklarını gördüğümüz için gitmemiz gerektiğini biliyordum,” dedi. Ve böylece, geçen yıl Rusya ile savaşın başlamasından bu yana pek çok Ukraynalının yaptığı gibi, bir mülteci olarak yaşam öyküsünü anlatırken, kendisini Yahudilerin kaçış öyküsünü yeniden canlandırırken buldu.

Dünya Savaşı’nda “Yahudi halkına karşı Holokost’tu” dedi. “Şimdi Ukrayna halkına karşı.” Holokost sırasında Naziler bir milyondan fazla Ukraynalı Yahudiyi öldürdü.

Ailesi Kiev’den kaçıp Kazakistan’da kalan Chernyavaskaya, Nazi işgalinin başladığı gün şafaktan önce uyandırdığı gümbürtüleri hatırladı. İlk aklımıza deprem geldi dedi. “İnsanlar ayağa kalktıklarında bunun savaş olduğunu söylediler. Şimdi Ukrayna’daki insanların neler hissettiğini anladığımı hissediyorum çünkü ben de bunları yaşadım.”

Seder’i yöneten Haham Menachem Alacaklı, iki savaşın “kesişen mirasından” bahsetti. Holocaust Survivor Community Initiative’in New York’ta Holokost’tan sağ kurtulan yaklaşık 25.000 kişiye mali yardım ve programlar sağladığı New York UJA-Federasyonunda İkamet Eden Akademisyendir. Ajans, hayatta kalan birçok kişinin pandemi sırasında tecrit ve 80’li ve 90’lı yaşlarındaki genç sevdiklerini ve arkadaşlarını kaybetmeyle mücadele ettiğini söylüyor.

UJA’nın bir ortağı olan Manhattan Soykırımdan Kurtulma Programı Kendi Kendine Yardım Toplum Hizmetleri program direktörü Stacy Chilton, “Maalesef ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, salgın sırasında hayatta kalan birçok kişiyi ve etkinliklere daha önce gelebilen birçok kişiyi kaybettik” dedi. 1938’de Yahudi mültecilere bakmaya başladı. “Uzun bir süre kişisel temastan uzak durmak zorunda kaldık.”

Meslektaşım Elizabeth Dias’ın pandemi sırasında yazdığı gibi, dini ritüeller yalnızca insanları tek bir yerde, bu durumda Manhattan’ın merkezindeki UJA genel merkezindeki büyük bir odada değil, aynı zamanda farklı zamanlarda insanları birbirine bağladıkları için güçlüdür. Chilton, “Diğer hayatta kalanlarla birlikte bir odaya gelip ortak bir zemin olduğunu bilmekle ilgili bir şey var, geçmişleri hakkında konuşmasalar bile,” dedi.

Ama bazılarının anlatacak hikayeleri vardı – Chernyavaskaya’nınki gibi savaşla alt üst olan çocukluk hikayeleri. Seder’e de katılan Gaston Silvera, ilk kez bir uçak görmekten bahsetti – birçok çocuk için mutlu bir anı. İki tane gördü. Ancak büyüdüğü Tunus sahil kasabası Sousse açıklarındaki körfezde birbirlerine ateş ettiler. Sonra biri kumsala düştü.

Kuzey Afrika’daki çatışmaların ortasında üç erkek kardeşi bir kampa gönderildi. Sousse, “Ukrayna’da gördüğünüz gibi tamamen gitmişti” dedi ve bir kuzenin, iddiaya göre elektrik kesintisi sırasında yandaki evde ışığı açık bıraktığını söyledi. Biri, bir Alman askeri ya da sempatizanı ışığı gördü ve eve bir bomba attı. Kuzeni öldü.

Rabbi Creditor, Fısıh hikayesi “insanın kırılganlığının eski bir hikayesi değil, dünya olarak ne yazık ki tekrar tekrar deneyimlediğimiz çağdaş bir hikaye” dedi. “Bu, son derece güncel bir duruma ilişkin bir Yahudi kurgusu ve Fısıh bize bu konuda umut verici bir yol gösteriyor.”

Geçen yıl bu sıralarda bir grup hahamla Polonya-Ukrayna sınırına gittiğini söyledi. Oradaki Seder metnini “içinde yaşadığımız gerçek dünyaya girmeden” okuyamayacağını söyledi.

“Gözyaşlarımdan Haggadah’ı zar zor görebildim,” dedi tekrar boğularak, “ve şimdi bu insanlardan bazılarının ve bir süredir burada olan Rusça konuşanların ve hayatta kalanların olması, bunaltıcı.”

Hava durumu

Akşam boyunca düzensiz sise ve 50 derecelere yaklaşan sıcaklıklarda çiseleme ihtimaline hazırlanın. Geceleri, sıcaklıklar 50’lerin ortalarında sabittir.

İKAMELİ OTOPARK

Bugün geçerli. Yarın ve Cuma günü (Fısıh Bayramı) ortaya çıktı.

New York’tan son haberler
“Bitpazarı bitpazarlarını bitirecek”

Bir moda stilisti ve TLC’nin Ne Giymemeli şovunun eski yardımcı sunucusu Stacy London’ın dolabında giyecek çok şeyi vardı – o kadar çok şey vardı ki, bazılarını temizlemek için bir garaj satışı düzenledi.

Buna “tüm bit pazarlarına son veren bit pazarı” adını verdi ve bu, normal bit pazarından farklıydı. Bir garajın içinde veya yakınında değil, Brooklyn’de bir ara sokakta gerçekleşti. Ve bit pazarlarında sıklıkla olduğu gibi, Pyrex kaseleri veya egzersiz makineleri de yoktu.

Londra’nın sattığı kıyafetlerin çoğu 40 ila 80 dolar arasında değişiyordu, ancak Londra’nın sıcaklığın 50’lere zar zor ulaştığı bir öğleden sonra giydiği 400 dolarlık 1970’lerden kalma bir vizon ceket vardı. Ayrıca 400 dolarlık, uyumlu bir bere ile 1960’lardan tüylü bir örgü ceket de vardı. Ve 100 dolara Yves Saint Laurent pantolonu vardı.

17 yıl aradan sonra aynı daireye taşınan London, yeni evine taşıyacak çok eşyası olduğu için mutsuz görünüyordu. London, “Yaşlandıkça, ne kadar biriktirdiğime kızıyorum” dedi. “Bu konuda gerçekten çok kızgınım.”

Londra ve Londra teklifini genişletmek için dolaplarından bir şeyler getiren moda dünyasından iki arkadaş, indirimin ikinci günü olan Pazar günü kapandıklarında envanterlerinin yaklaşık yüzde 90’ını satmıştı.

Ve 400 dolarlık vizon ceket? Hala giyen Londra, günü satılmadan kapattı.

Sevgili günlük:

1979’da lise birinci sınıf öğrencisiydim. Ilık bir bahar gününde, erkek arkadaşım ve ben, American Youth Hostel’de bir bisiklet turuna kaydolmak için Long Island Demiryolu Yoluyla kasabaya gittik.

Öğlene doğru işimizi hallettikten sonra yemek yiyecek bir yer aradık. Kapısının önünde bir sıra insan olan bir pizzacı gördük. Sıra hızlı ilerliyordu, biz de ona katıldık.

Ön tarafa geldiğimde siparişimi verdim.

“İki dilim ve bir kola,” dedim.

Katip, “İki dilim kola,” diye tekrarladı.

Bir anda yemek önümdeydi.

Sonra arkadaşım sipariş verdi.

“Ben de aynısını alacağım” dedi.

“Aynı,” diye tekrarladı katip. Ve sonra arkadaki bir kapıdan koştu.

Arkadaşım ve ben, neler olduğunu merak ederek bir dakika kadar orada durduk.