Doğu Almanya'nın Batı Almanya'ya attığı tarihi golün golcüsü Sparwasser İtalya'ya geldi – Futbol

SeviYorum

New member
19 Eki 2020
921
0
0
Doğu Almanya'nın Batı Almanya'yı yenmesini sağlayan golü muhtemelen futbol tarihinin en sembolik golüdür. Jürgen Sparwasser, Edizioni Minerva'nın düzenlediği bir dizi sunum için 7 – 9 Aralık tarihleri arasında ilk kez İtalya'da olacak. Toplantılar “Sparwasser” kitabına adanmıştır. Giovanni Tosco'nun kaleme aldığı İhanet Eden Kahraman”, futbolcunun yaşamını ve zor seçimlerini anlatıyor. Futbolun çok ötesine geçen, başka bir dönemin tarihsel bağlamında geçen bir yaşam.

Batı Almanya'ya karşı gol, ama aynı zamanda çok daha fazlası

Tosco, kitabında 22 Haziran 1974'te Hamburg'da oynanan tarihi maçın izini sürüyor; 78. dakikada tüm tahminleri altüst eden ve Doğu Almanya'ya zafer kazandıran gol. Sparwasser'in hikayesi, bir sistemin içinde hapsolmuş, kendisini sosyalizmin simgesi haline getirmek isteyen bir rejimin beklentileriyle yüzleşmek zorunda kalan bir adamın hikayesidir. Tosco, Sparwasser'in yaşadığı zorlukları, ideolojik baskıları ve kendisi ve ailesi için özgür bir geleceği garanti altına almak için her şeyi bırakma kararını anlatıyor. Kitap, uzlaşmalara büyük bir cesaretle direnebilen karmaşık bir figür olan Sparwasser'in insani ve kişisel yönünü araştırıyor.

Gömlek Marco Tardelli ile değiştirildi

7 Aralık'ta Roma'da “Più Libri Più Liberi” fuarı kapsamında özellikle önemli bir an yaşanacak. Bu vesileyle Jürgen Sparwasser ve İspanyol 82 dünya şampiyonu Marco Tardelli, sadece futbol açısından değil, aynı zamanda sembolik değeri açısından da tarihe geçen bir dönemi hatırlatarak neredeyse 50 yıl sonra ilk kez yeniden buluşacak. 1977'de Juventus ile Magdeburg arasında oynanan UEFA Kupası çeyrek final maçında Tardelli'nin isteği üzerine iki oyuncu maçın sonunda formalarını değiştirdi. Günümüz futbolunda çok güncel olan ama Doğu Almanya'da kabul edilmeyen bir jest. Doğu Almanya Merkez Komitesi, rejimin değerleriyle bağdaşmayan ideolojik bir ihanet ve kapitalist dünyaya bir açılım olduğunu düşünerek Batılı sporcularla forma değişimini açıkça yasakladı.

Edizioni Minerva'nın Kurucusu Roberto Mugavero, “Jürgen Sparwasser'i İtalya'ya getirmek bizim için büyük bir gurur kaynağı” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu sadece harika bir spor anını anlatmak değil, aynı zamanda siyasetin ve tarihin duvarlarını aşan bir insanlık hikayesini duyurmakla ilgili. ideolojiler. Hayatı ve cesaretiyle Sparwasser bize her seçimin olağanüstü bir ağırlığa sahip olduğunu hatırlatıyor. İzleyicilerimize onunla tanışma ve onun sesinden, kurallara aykırı bir sembol olmanın gerçekte ne anlama geldiğini duyma şansını sunmak bir ayrıcalık.”

“1974 Dünya Kupası'nı, Batı Almanya ile Doğu Almanya arasındaki maçı, Jürgen Sparwasser'in golünü televizyonda izlediğimde 9 buçuk yaşındaydım. Kovboylara karşı Kızılderilileri desteklediğim gibi Doğu Almanya'yı da destekliyordum. Zamanla bu zaferin sevincini içimde taşıdım, sadece futbolun değil, Doğu Avrupa'nın ve özellikle Doğu Almanya'nın gerçekliğine karşı tutkulu olmaya başladım. Bu kitapla, her hayalin gerçekleşebileceğinin düşünüldüğü çağda açık olan bir çemberi bir şekilde kapatmış oldum. İyi bir dostluğun doğduğu Sparwasser'in Roma, Bologna ve Milano'daki sunumlarda yanımda olacağını bilmek beni gururlandırıyor” – diye açıklıyor Giovanni Tosco.

Roma, Milano ve Bologna'daki randevular

17:00 PIù Libri Più Liberi FUARINDA, Elettra odası | Roma Kongre Merkezi – La Nuvola Viale Asia 25 – PLPL Fuarı'na ücretli giriş, koltuklar bitene kadar odaya erişim garantilidir.

21:00 SPARWASSER – CIRCOLO ARCI | Via del Pigneto, 215 | Yerler bitene kadar ücretsiz giriş

8 Aralık Bologna'da

20:00'de Agriturismo Casa Selene – Paolo Rocchi | Monticelli 1709 Savignano sul Panaro aracılığıyla | rezervasyon ile: 337 1280771 – [email protected]

9 Aralık'ta Milano'da

18.00, Cooperativa Tiyatrosu, Via Privata Hermada, 8 | Yerler bitene kadar ücretsiz giriş

20.30'da BOOTLEG PUB'da | Via Coluccio Salutati, 2 | rezervasyonlu ücretsiz giriş