Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hakim ve savcı yardımcılığı sistemi başlıyor

bencede

Active member
12 Eki 2020
5,542
0
36
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hakim ve savcı yardımcılığı sistemi başlıyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Danıştay Konferans Salonu’nda İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 154. Kuruluş Yıl Dönümü niçiniyle düzenlenen merasimde konuştu. Erdoğan konuşmasında, “Ülke idaresine geldiğim günden beri Türkiye’nin hukuk devleti kimliğini yüceltmesinin uğraşını veriyorum” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

CUMHURİYET TARİHİ BERBAT ÖRNEKLERLE DOLU: Danıştay, devlet ile vatandaşlar içindeki ihtilafların hukuk marifetiyle tahlilini sağlıyor. Cumhuriyet tarihi maalesef yargının darbeciler tarafında olduğu bir hayli makûs örneklerle doludur. Dünyanın her yerinde siyaset, tesir alanını genişletmek ister. Bunun için daima hudutlarını zorlar. Yargı alanı da dahildir, hatta en başlarda gelir. Her yerde tıpkı çekişme yaşanmıştır, hala de yaşanmaktadır.

YARGININ HUKUKÇU DURUŞU: Açıkça tabir ediyorum. Bu ülkede hiç bir savcının, hakimin hukukla bağdaşmayacak rastgele bir yaklaşımla karşıma gelmesini istemem. beraberinde yargı mensuplarının bu hukukçu duruşunu her insanın karşısında, her kaidede sergilemesini de beklerim. Darbelere kılıf uyduran, menfaat hesaplarının aleti olan yargı, millet ismine karar veremez. FETÖ ihanet çetesinin yargı ortasındaki dehşet verici yapılanmasına daima birlikte şahit olduk. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı unsuru ile inşallah bu biçimde tehditlerle karşılaşmayacağımızı ümit ediyorum.

YENİ ANAYASA İÇİN TEKRAREN TEŞEBBÜSTE BULUNDUK: Hukuk devleti prensibi demokrasinin şayet olmazsa olmaz kaidesidir. Ülke idaresine geldiğim günden beri Türkiye’nin hukuk devleti kimliğini yüceltmesinin gayretini veriyorum. Aslında ülkemizi yeni, demokratik yaklaşımla, yalın lisanla yazılmış yeni anayasaya kavuşturmak için TBMM’de tekraren teşebbüste bulunduk. Maalesef muhalefet partilerinin uzlaşmaz hali niçiniyle akamete uğradık. Milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği darbe mahsulü anayasadan kurtarma irademiz bakidir. İmkan bulduğumuzda ülkemizi özgürlükçü anayasaya kavuşturacağız.

HÂKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI SİSTEMİNİ ÇOK YAKINDA FİİLEN BAŞLATIYORUZ: Yeni kanunların çıkartılması ve mevcut kanunların değiştirilmesi Meclis’in asli nazaranvlerindendir. Kanunların doğruluğu kadar kanun uygulayıcıların niceliği de hayati kıymete sahiptir. Hâkim ve savcı yardımcılığı sistemini getiriyoruz. Toplamda 3 yıl mühletle yardımcı sıfatıyla nazaranv yapacak hâkim ve savcılarımız bu biçimdece sisteme bütünüyle hâkim olacaktır. Bir manada ahilik geleneğimizin temelini oluşturan usta-çırak sistemini yargıya da taşıyoruz. Bu yeni sistemi hayli yakında fiilen başlatıyoruz.

(HABER MERKEZİ)