Bildiriyi Biden yazdırdı

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,542
0
0
Bildiriyi Biden yazdırdı Amerikan New York Times gazetesi 10 büyükelçinin, Osman Kavala’nın yargılama sürecine ait Türk yargısını maksat alan bildirisinin ardında ABD Lideri Joe Biden’ın olduğunu kaydetti. Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçisinin 18 Ekim’de yayınladıkları ortak “Kavala Bildirisi”ne Türkiye fazlaca sert karşılık vermişti. Büyükelçiler, sonraki gün Dışişleri’ne çağrılarak uyarılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 23 Ekim’de, “Talimatı Dışişleri Bakanımıza verdim. Bu 10 büyükelçinin bir an evvel istenmeyen adam ilan edilmesini çabucak halledeceksiniz dedim” sözlerini kullanmıştı. Bildirinin, Biden idaresinin Türkiye tersi adımlarının son halkası olduğu ortaya çıktı.

Osman Kavala

İTİCİ GÜÇ OLDU

Gazetenin Carlotta Gall imzalı haberinde, “Biden idaresi, liderin insan hakları ihlallerinden sorumlu ülkeleri açıkça amaç alma siyaseti çerçevesinde, mektubun gerisindeki itici güçtü” bilgisi paylaşıldı. Biden, 3 Kasım seçimleri öncesinde 16 Ocak 2020 tarihinde bir daha New York Times editörleriyle gerçekleştirdiği mülakatta Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı maksat alan açıklamalarda bulunmuştu.

İÇ SİYASETE MÜDAHALE BİLDİRİSİ

Biden, lider olduktan daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı farklı bir yaklaşım izleyeceğini belirterek, “Erdoğan’ın bedel ödemesi lazım. Benim (geçmişte) yaptığım üzere halihazırda mevcut durumdaki (muhalefet) liderliğindeki ögelerle direkt temasa geçip Erdoğan’ı yenmeleri için onları daha kuvvetli bir pozisyona getirmeli ve onlardan daha fazla fayda sağlamaya çalışmalıyız” sözleriyle Türkiye’nin iç siyasetine müdahale bildirisi vererek skandala imza atmıştı.