“Anne ve baba korkusu, çocuğa bulaşıyor”

Glavrone

New member
23 May 2021
148
0
1
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, orta öğretim kurumlarından liseye geçmek üzere imtihana girecek öğrencilere ve ailelerine imtihan gerilimiyle başa çıkma konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Anne ve babanın tasası bulaşıcıdır

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, LGS’ye sayılı günler kaldığını belirterek bu vakitte anne ve baba tavırlarının da değerine işaret etti. Annenin ve babanın çocuğu gerçek yönlendirmesi gerektiğini kaydeden Tarhan, şunları söylemiş oldu: “Anne ve babanın telaşı bulaşıcıdır. Çocukta sorumluluk duygusu yüksek mi yoksa sorumluluk duygusu düşük mü? Sorumluluk duygusu yüksek olan bir çocuğa yaklaşım farklıdır, sorumluluk duygusu az olan bir çocuğa yaklaşım da farklıdır lakin çoklukla çocukların birçoğu sorumluluk hissediyor. Sorumlulukları yüksek olan bir çocuğa ‘Oğlum/kızım ders çalışmazsan da olur. Önemli olan sensin, senin sağlığın’ söylemiş olduğiniz vakit çocuklar hayli bunalır. Çocuğun esasen imtihanla ilgili tasası var, beklentisi var, korkusu var. bu biçimde durumlarda korkusu olan bir kişiyi kaçıyorsunuz. Çocuk ‘Eyvah demek ki benim imtihanı yapamama durumum var ki annem ve babam bu biçimde konuşuyor’ diye kaygılanır” dedi.

Sonuca değil, sürece odaklanılmalı

“halbuki çocuğun imtihan derdini önlemek için sürece odaklanılmasını tavsiye ediyorsunuz. İmtihana kadar olan bu vakitte imtihan kararına değil, buradaki sürece odaklanması lazım. İmtihan kararına odaklanmak insanın denetim edemeyeceği bir şeydir. Denetim edemeyeceği bir şeye odaklanınca tasa yükselir halbuki denetim edebileceği noktada mesela imtihana kadar bildiklerini tekrar etmek, 100-200 ya da 300 tane soru çözmek önemlidir” dedi

Deneme imtihanlarındaki muvaffakiyete bakılmalı

Bu üzere imtihanlarda epeyce büyük maksatlar koymanın örneğin 10 bine girme amacının de sonuç odaklı niyetten kaynaklandığını belirten Tarhan, “İlk 10 bine gireceğim baskısı, sonuç odaklı niyettir. Genç burada ‘İlk 10 bine giremezsem ne olacak?’ demeye başlıyor. ‘Ben elimden gelenin en güzelini yapacağım, benim misyonum bu lakin kaç bine girerim onu bilemem. İnşallah 10 bine girerim ya da 50 bine girerim’ üzere bir amaç koyabilir kendine lakin sabahtan akşama kadar daima kararı düşünürse o öğrenci imtihanda panik yapıyor. Burada çocuğun ya da gencin deneme imtihanındaki başarılarına bakması gerekiyor. ‘Deneme testlerinde birinci 10 bine girebiliyorum. Ben daha evvel deneme testinde şu puanı aldım, bunu da yapabilirim. Başarılı olmamam için hiç bir sebep yok’ halinde düşünürse tasası azalır yani hazırlıklı olan kişinin bu biçimde durumlarda korkusu azalır” diye konuştu.

Gerilim altında itidalli kalmanın öğrenilebilen bir maharet olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu doğuştan gelmiyor. Bir geminin fırtınaya hazırlanması üzeredir. Akıllı kaptanlar fırtınaya yakalanmamak için tedbir alanlardır” dedi.

İmtihana sayılı günler kala her gün için plan yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, imtihana bazıları vakit epeyce fazla mana yüklendiğini belirterek “halbuki imtihan hayatta muvaffakiyet basamaklarından biri” dedi.

İmtihan gerilimiyle baş etmede beyin dostu yaşamak değerli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, imtihan gerilimiyle başa çıkmak için tavsiyelerini şöyleki sıraladı: “Sınav gerilimiyle başa çıkmada uyku, beslenme ve antrenmanın katkıları epeyce büyük. Uyku beynin en büyük dostudur. Beyin dostu yaşayan bireyler imtihanda daha rahat eder. Beyin dostu yaşamada ne vardır? Burada beslenme usulü fazlaca kıymetlidir. Mideyi çok doldurmamak gerekiyor. İmtihan öncesinde mide çok dolduğu vakit odaklanma zorlaşıyor. O niçinle imtihan öncesinde yavaşça şeyler yemek hayli kıymetli. Ders çalışmadan evvel karbonhidrat ve hayli şekerli şeyler yediğiniz vakit kan şekeri birden yükseliyor bu biçimdece uykuya eğilim, halsizlik, kolunu ve bacağını oynatamayacak derecede halsizlikler oluşur. Akdeniz mutfağı epeyce değerli. Renkli tabak diyoruz bununla birlikte. Protein, karbonhidrat, zerzevat ve meyvenin ortasında olduğu, her renkten yiyeceğin olduğu bir beslenme modeli. bu türlü beslenmek beyin dostu beslenmedir” dedi.

Gerilimle başa çıkmada uyku kesinlikle düzenlenmeli

Gerilimle başa çıkmada kaliteli uykunun da değerine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yatmadan evvel kahve içmekten kaçınılmalıdır. Erken yatıp erken kalkmaya itina göstersinler. Uykudan evvel tablet ve telefonları bıraksınlar. Bu da uykunun kalitesini düşürmektedir” diye konuştu.

Günde iki kupa kahve içebileceklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sabahtan öğlene kadar kahve tüketmekte hiç bir sorun yoktur. Kahve doğal olarak dikkat açar” dedi.

Anne baba bağlantısı çocuğun akademik muvaffakiyetini etkiliyor

Çocuğun anne ve babasının münasebetini örnek aldığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evde huzurlu sıcak bir ortam var ise anne baba çocuğa eğitim için atmosferi aslına bakarsanız hazırladı demektir. Çocuk konuta severek geliyorsa, meskende memnunsa, eşyasını odasını seviyorsa yüzde 50’si halloldu demektir. Çocuğa özgürlük-sorumluluk istikrarını de öğretmek gerekiyor. Her yaşın sorumluluğu başkadır. 5-6 yaşındaki çocuğa, 12-13 yaşındaki çocuğun sorumluluğu verilmez” diye konuştu.

Meskenin en inançlı alan olduğu hissettirilmeli

“Bu devir hem de ergenlik dönemi” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu kendi kimliğini arayıp bulma periyodu. bu vakitte annesinin ve babasının yanında olduğunu hissetmeleri değerli. Çocuğun en inançlı alanı meskeni. Çocuğa bu hissettirilmeli” diye konuştu.

Çocuğa konuşma imkanı verilmeli

Çocukla birlikte vakit geçirmenin de kıymetli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “birlikte vakit geçirirken tek husus ders olmamalı. Hayat olayları, günlük olaylar hakkında konuşulabilir fakat yalnızca anne ya da baba konuşmayacak. Ekseriyetle bizim kültürümüzde anne ve baba konuşuyor, çocuk dinliyor. Çocuğa soru sordurtan en hoş öğrenme usulü sokratik sorgulama metodu. Çocuğa konuşma imkanı verecek biçimde çanak sorular sorulabilir örneğin ‘Şu mevzuda ben bu biçimde diyorum’ diye yaklaşmak yerine ‘Sen bu mevzuda ne düşünüyorsun’ biçiminde bir yaklaşım yararlı olabilir. Çocuğa buyurgan davranmak yerine örnek olmak ve seçenek sunmak gerekiyor” diye konuştu.

Gerilim var, panik yok diyoruz

İmtihan öncesinde gerilimin de olağan olduğunu ve olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Stres var, panik yok diyoruz. Çocuğun imtihan öncesi gerilim olması olağan. Bundan korkmasınlar. Gerilim var panik yok zira panik bozuyor kişiyi. O gerilim değil. Annesinin ve babasının yanında olması kâfi. Çocuğa hiç bir şey demesinler. Kapıya kadar götürsünler. İtidalli bir biçimde, hiç ders konuşmasınlar. İsterse çocuk onlara sorsun” tavsiyesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı