ABD’li uzman: Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılmasında en uygun rota Türkiye’den geçiyor

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,544
0
0
ABD’li uzman: Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılmasında en uygun rota Türkiye’den geçiyor ABD merkezli Hudson Enstitüsünde kıdemli uzmanı Michael Doran, Türk-Amerikan münasebetlerine ve Afganistan’daki son duruma ait sorularını yanıtladı.

“Afganistan konusu Türkiye-ABD bağlantıları için önemli”

Türkiye ile ABD’nin Kabil Hamid Karzai Havalimanı konusunda iş birliği yapması konusuna ait Doran, “Bunun daha geniş alakalar üzerinde son derece olumlu bir tesiri olacağını düşünüyorum ya da en azından ABD ve Türkiye içindeki askeri bağlantılar üzerinde hayli olumlu bir tesiri olacak ki bu da şu an için hayli önemli” dedi.

“ABD’nin YPG/PKK ile alakası yanlıştı”

Doran, ABD’nin YPG/PKK terör örgütü ile iş birliğini bitirmesi gerektiğine dikkati çekerek “Şahsen ben her vakit YPG ile paydaşlığın son derece dar görüşlü ve açıkçası yanlış olduğunu düşündüm. Zira benim görüşüm YPG’nin PKK olduğu, Türkiye’nin yakın bir müttefik olduğu ve ABD’nin en yakın müttefikimizin en nefret edilen düşmanını desteklediği yönünde” değerlendirmesinde bulundu.

“Bana kalsa YPG ile olan alakayı keserdim”

Amerikan ordusunun YPG/PKK ile iştirakinin hiç bir manası olmadığını belirten Doran, “Sanırım ABD’de uzun vakittir bunun yanlışsız olmadığına dair artan bir farkındalık var” sözünü kullandı. Doran, ABD’nin kendi kendini bu pozisyona getirdiğini söz ederek “Bana kalsa YPG ile olan ilgiyi keser ve Suriye’de yanlışsız sonuca ulaşmak için direkt Türklerle çalışırdım” dedi.

“Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gaz götürmek fantezi”

Doran, ABD idarelerinin Doğu Akdeniz konusundaki tavırlarını da eleştirdi. ABD’nin rolünün Akdeniz’de orta buluculuk olması gerektiğine işaret eden Doran, iki ülke içinde bir orta yolun bulunması gerektiğini belirtti.

Doran, İsrail ile Yunanistan’ın, Avrupa’ya gaz transferi için iştirak yapmasını fantezi olarak yorumlayarak “Doğu Akdeniz gazının Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gitmesinin ticari olarak uygun bir yolu yok. Bu bir fantezi. Ticari olarak uygun rota Türkiye’den geçiyor” dedi.