ABD, Yahudi karşıtlığı ve İslamofobi şikayetleri nedeniyle üniversiteleri araştırıyor

Canan

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
2,140
0
0
ABD, Yahudi karşıtlığı ve İslamofobi şikayetleri nedeniyle üniversiteleri araştırıyor
Federal hükümet bu hafta, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın patlak vermesinin ardından Yahudi aleyhtarı ve Müslüman karşıtı taciz iddiaları üzerine, aralarında Columbia, Cooper Union ve New York’taki Cornell’in de bulunduğu yarım düzine üniversiteye yönelik ayrımcılık soruşturmaları başlattı.

Savaşın 7 Ekim’de başlamasından bu yana, ABD Eğitim Bakanlığı Sivil Haklar Dairesi ayrıca Massachusetts’teki Wellesley College, Pennsylvania Üniversitesi ve Pennsylvania’daki Lafayette College ve Kansas’taki Maize United K-12 okul bölgesi hakkında da soruşturmalar başlattı.

Biden yönetimi soruşturmayı, “Yahudi karşıtlığı, Müslüman karşıtlığı, Arap karşıtlığı ve diğer ayrımcılık biçimlerine ilişkin raporlarda ülke çapında endişe verici artışa karşı güçlü adımlar atma çabalarının” bir parçası olarak başlattı. Sivil Haklar Ofisi.

Sivil haklardan sorumlu eğitim bakanı yardımcısı Catherine E. Lhamon, bir okulun listede görünmesinin “yasanın ihlal edildiği sonucunu yansıtmadığını” söyledi.

Ofis, federal mali yardım alan program ve faaliyetlerde öğrencileri ırk, renk ve ulusal kökene dayalı ayrımcılığa karşı koruyan 1964 Sivil Haklar Yasası’nın olası ihlallerini araştırıyor. Federal kurum, soruşturmaya yol açan olaylarla ilgili ayrıntı vermedi; ancak bu olayların beş Yahudi karşıtı taciz ve iki Müslüman karşıtı taciz şikayetinden kaynaklandığını belirtti.

İsrail yanlısı ve Filistin yanlısı grupların üniversite kampüslerinde düzenlediği protestolar, son haftalarda öğrenci grupları, öğretim üyeleri ve yöneticiler arasındaki gerilimi artırdı. Öğrenciler ve öğretim üyeleri güvenlik ve ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirirken üniversiteler tepkiyi kontrol altına almakta zorlanıyor.

Savaşla ilgili çatışmalar, neredeyse her gün gösterilerin yapıldığı New York’ta özellikle şiddetli. Ekim ayında kentte kaydedilen nefret suçlarının sayısı bir önceki Ekim ayının iki katından fazlaydı. Yahudi karşıtı olaylar üç kattan fazla arttı.

Salı günü yaklaşık 400 öğrenci savaşı protesto etmek ve üniversite yönetimini Filistin yanlısı iki öğrenci grubunu dönem sonuna kadar uzaklaştırdığı için eleştirmek üzere Columbia Üniversitesi’nde toplandı. Savaşın başlamasından sonraki günlerde orada İsrailli bir öğrenci başka bir öğrencinin saldırısına uğradı.

Columbia sözcüsü Ben Chang, üniversitenin Sivil Haklar Bürosundan bildirim aldığını ve her türlü soruşturmada işbirliği yapacağını söyledi.

Bu ayın başlarında Columbia, anti-Semitizmle mücadele için bir görev gücü kurulduğunu duyurdu Kişisel bilgileri çevrimiçi olarak yayınlanmış kişileri destekleyen grup.

Yine bu ay, bir Cornell Üniversitesi öğrencisi tutuklandı ve şiddetli Yahudi karşıtı tehditlerde bulunmakla suçlandı ve bu durum üniversitenin dersleri bir günlüğüne iptal etmesine yol açtı. Vali Kathy Hochul’un bu ayın başında kampüsü ziyaret etmesi ve tehditleri kınaması nedeniyle kampüste gerilim yüksekti. Cornell yetkilileri yorum talebine yanıt vermeyi reddetti.

Cooper Union’da, Filistin yanlısı öğrencilerin bir gösteriden sonra Yahudi öğrencilerin yer değiştirdiği bir kütüphanenin kapı ve pencerelerini çalmasıyla karşıt taraflar arasında yaşanan çatışma, savaşla ilgili ulusal konuşmanın bir parçası haline geldi. Polis, olay sonucunda herhangi bir tutuklama veya tutuklamanın yaşanmadığını söyledi.

Üniversiteye yorum isteyen bir e-postaya hemen yanıt verilmedi.

Ve Pensilvanya Üniversitesi, savaş başlamadan önce ev sahipliği yaptığı Filistin edebiyat konferansı nedeniyle zaten tepkiyle karşı karşıyaydı. O zamandan beri kampüs, tepkisinden dolayı çeşitli çevrelerden eleştirildi.

Üniversite, soruşturmayla işbirliği yapacağını ve antisemitizmle mücadele için önlemler alacağını açıkladı.

Kampüsteki savaş iklimi nedeniyle diğer üniversiteler de gözlem altında. Üç Yahudi öğrenci bu hafta New York Üniversitesi’ne, antisemitizmin kontrolsüzce yayılmasına izin veren düşmanca bir ortam olduğunu söyledikleri için dava açtı.

Çarşamba günü NYU, antisemitizmi araştırmak için bir merkez kuracağını duyurdu. NYU sözcüsü John Beckman da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, davada ileri sürülen iddiaların hatalı olduğunu söyledi. NYU, federal kurumun araştırdığı kurumlar arasında değildi.