ABD Dışişlerinden Türkiye’nin Yunanistan yansısıyla ilgili açıklama: Bunu duyduğuma üzüldüm

BanaDediKi

Global Mod
Global Mod
26 Eki 2020
1,542
0
0
ABD Dışişlerinden Türkiye’nin Yunanistan yansısıyla ilgili açıklama: Bunu duyduğuma üzüldüm ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, , Ankara ve İstanbul’u kapsayan Türkiye ziyaretini ve ikili alakalara dair aktüel gelişmeleri kıymetlendirdi. F-35 krizi ve F-16’ların tedarik sürecindeki krize değinen Donfried, sorunu Türkiye ile bir arada çözeceklerini inandıklarını söylemiş oldu.

DERİN İŞBİRLİĞİ DEVAM ETSİN İSTİYORUZ

Donfried “ABD, Yunanistan’la bir arada Türkiye’ye karşı bir konum mu alıyor?” sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunu duyduğuma epeyce üzüldüm, bunun Türkiye’de kaygıya yol açmasına… Zira ABD’nin rastgele bir NATO müttefikiyle daha derin angajmanının olmasının güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. ABD, Türkiye’deki iş birliğimizi derinleştirmekle de tıpkı derecede ilgileniyor. elbette ziyaretimin emeli, ABD ve Türkiye’nin nasıl daha yakın çalışabileceğini Türk ortaklarımızla bir arada düşünmek. Yunanistan’la iş birliğine de muhakkak bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum.”

Donfried, “Türkiye, F-35’ler için 1,4 milyar dolar ödedi. Hem ABD birebir vakitte Türkiye’nin, her iki tarafın da bu paranın iade edilmesinde hemfikir olduğu anlaşılıyor. Bir yandan da F16’ların satın alınmasıyla, bu parada mahsuplaşmaya gidilebileceğine ait devam eden görüşmeler var. Bu sürecin adresi Kongre midir? Şayet Kongreden onay alınamazsa ABD idaresi, bu süreci, kısır döngüyü nasıl yönetecek?” halindeki soruya “ABD ve Türkiye, biroldukça istikameti olan sağlam bir savunma ilgisine sahiptir.” cevabını verdi.